Andromedagalaxen – vår närmaste granne i rymden. Foto: ApAndromedagalaxen – vår närmaste granne i rymden. Foto: Ap
Andromedagalaxen – vår närmaste granne i rymden. Foto: Ap
Här syns den ”kalla fläcken” i universum. Foto: Durham UniversityHär syns den ”kalla fläcken” i universum. Foto: Durham University
Här syns den ”kalla fläcken” i universum. Foto: Durham University
Forskarna jämförde tätheten i den ”kalla fläcken” med andra områden i rymden. Foto: Durham UniversityForskarna jämförde tätheten i den ”kalla fläcken” med andra områden i rymden. Foto: Durham University
Forskarna jämförde tätheten i den ”kalla fläcken” med andra områden i rymden. Foto: Durham University

”Kall fläck” kan vara parallellt universum

Publicerad

En ny studie ställer vår kunskap om universum på ända.

Brittiska forskare har undersökt en oförklarligt kall fläck i rymden – och kommit fram till ett oväntat resultat.

Fyndet kan innebära att teorin om parallella universum stämmer.

– En av de mest spännande förklaringarna är att vårt universum skulle ha krockat med ett annat bubbeluniversum, säger astronomen Tom Shanks.

Just nu sitter du och läser du den här texten, men i ett annat universum så ligger du och solar på en ö i Karibien. Och i ytterligare ett annat universum så är du chef på Expressen och går just nu ut från ditt arbetsrum för att ge mig en utskällning för att jag har skrivit en snurrig text om rymden.

Så där håller det på, i alla tänkbara och otänkbara kombinationer. Åtminstone enligt förespråkarna för teorin om multiversum – att världsalltet i själva verket är en oändlig samling med parallella universum.

Och de har precis fått vatten på sin kvarn.

 

LÄS MER: Nasa har upptäckt planet som liknar jorden

Den ”kalla fläcken” i vårt universum.Foto: Durham University

Hittat extra kallt område i rymden

Forskare från brittiska Durham University har gått till botten med den mystiska ”kalla fläcken” i vårt universum. Genom att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen har man kunnat se att ett område är 0,00015 grader kallare än resten av universum. Tidigare har man trott att skillnaden i temperatur kommer sig av att det finns färre galaxer i området, men den nya studien visar att det sannolikt inte är en hållbar hypotes längre.

– Tomrummen som vi har upptäckt kan inte förklara den ”kalla fläcken” enligt klassisk kosmologi, säger Ruari Mackenzie, en av författarna till studien i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Rymden är på väg att bli en guldgruva

Forskarna jämförde den ”kalla fläcken” mot andra områden i universum.Foto: Durham University

Parallella universum kan förklara

För forskarna återstår just nu bara mer vågade förklaringsmodeller till temperaturskillnaden. En av dem är just multiversum-teorin.

– Den kanske mest spännande av förklaringarna är att den ”kalla fläcken” orsakades av en krock mellan att vårt universum och ett annat bubbeluniversum. Om framtida, mer detaljerade analyser visar att det skulle stämma, kan den ”kalla fläcken” ses som ett första bevis för multiversum, säger fysikprofessorn Tom Shanks i pressmeddelandet.

 

LÄS MER: Jakten på liv i rymden trappas upp efter nya fyndet

Forskarna kan bli besvikna

Skulle fler bevis som styrker teorin om multiversum hittas, lär forskarna ändå bli besvikna. Åtminstone om de hoppas kunna förklara hur alla dessa parallella universum hänger ihop. I ett oändligt universum finns också ett oändligt antal fysikaliska lagar – vilket gör att våra vanliga förklaringsmodeller snabbt blir värdelösa.

”Kalla fläcken”

Den ”kalla fläcken” i universum upptäcktes redan 2004 av Nasas satellit WMAP. Fyndet bekräftades av Planckteleskopet 2013. Den har funnits sedan universum uppstod för 13 miljarder år sedan.

I området är det 0,00015 grader kallare än i resten av universum. Tidigare har man antagit att temperaturskillnaden berodde på att det fanns färre galaxer i området.

Den nya studien visar att tomrummet i området har en annan struktur än man tidigare trott. Dessutom så visar studien att en lägre galaxdensitet inte förklarar temperaturskillnaden.

KÄLLA: The Guardian, Royal Astronomical Society.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag