Kakgurun "Är roligt att vara i rampljuset"

"Jag har varit i kakvärlden i 70 år nu, och det är roligt att de på tv respekterar mina kunskaper, säger Birgitta Rasmusson.
Foto: Cornelia Nordström

Hon är enastående på alla vis, Birgitta Rasmusson. Inte minst på att prata. Och hon är stolt över den begåvningen, säger sig ha haft stor nytta av den livet igenom.

Hon är särskilt förtjust över att ha myntat ett antal uttryck om bakverk i "Hela Sverige bakar", som "rasande elegant", "med en extra twist" och "på den här bullen var det lite rajtan tajtan" (det var olikfärgat strössel på den!).

Fast hennes bror har ibland påpekat att det kan bli lite för mycket Birgitta ibland, att ingen annan får en syl i vädret. Det tyckte hon var tetigt i början, men säger att det lärt henne att lägga band på sig själv och inte avbryta andra innan de talat klart.

Själv låter hon sig inte avbrytas i första taget. Men det gör ingenting, hon är så charmerande och underhållande att lyssna till. Här kommer hon i gravt förkortad version:

Birgitta Rasmusson, du vår okrönta kakdrottning, håller du aktivt på att föra oss alla rätt i fördärvet?

– Ja, det kan man väl säga, i njutningens och det syndfullt godas fördärv, det som småkakor och annat bakverk står för.

Men bakar du någonsin själv numera, utöver i medierna?

– Ständigt när jag är i Restenäs och det är jag varannan vecka. Nu senast blev det skorpor. Kakor finns där alltid. Och skulle de ha tagit slut gör jag våfflor till kaffet.

Blir du aldrig trött på detta bakande?

– Aldrig. Kommer jag på något nytt kan jag gå upp mitt i natten och sätta i gång. Jag älskar att experimentera. Jag var på Sicilien nyligen och när jag kom hem skapade jag en helt ny kaka: en mandelbotten med amarettosmak gräddas med massor av flagad mandel ovanpå. Sen spritsar jag italiensk maräng som små blommor över den, bränner av och garnerar med kanderade violer. Det är jag i ett nötskal.

Vilket är det vanligaste felet man gör vid bakning?

– Man måste vara synnerligen närvarande mentalt, särskilt när man mäter upp ingredienser. När jag bakade mina skorpor senast stod jag och tänkte på något annat en bråkdels sekund och sen visste jag inte om jag tillsatt socker till degen eller inte.

Hur mycket kakor stoppar du i dig i veckan?

– Jag vill ha något gott både till förmiddags- och eftermiddagskaffet och då tycker jag inte precis att en ostmacka är grejen.

Har din kak- och bullkonsumtion någonsin lett till några hälsoproblem?

– Inga gallbesvär än, salt och peppar! Och kolesterolet var på topp nu senast det mättes. Och inga tendenser till diabetes, hade det funnits sådana tendenser, så att jag inte mer kunnat äta de kakor jag vill, då hade jag dött!

Väldigt många ser både socker och vitt mjöl som rent gift. Vad säger du om det?

– Kakor och semlor äter de ändå, hävdar att det inte gäller där. Däremot anser de att exempelvis pasta är förkastligt, påstår att det är helt olika saker. Vad ska man säga om den argumentationen?

Det dietas och bantas överallt nu. Har du någonsin gjort något i den vägen?

– Mitt råd till alla är att man ska äta lite av varje. Det gör jag. Mycket fisk förstås, det har jag sen barnsben. Säger någon att jag ska var försiktig vid kakfatet svarar jag att jag har plats för kakor i min energibudget eftersom jag i övrigt äter så nyttigt.

Det joggas och tränas också rent hysteriskt. Joggar och tränar du?

– Jag går inte in i dammiga svettiga lokaler och lyfter vikter som en galning. Jag simmar, men inte i klorbassäng utan i öppna havet. Och jag cyklar, till affären, till kyrkogården och på långturer utomlands. Jag älskar att cykla och simma.

Är det främst kakexpert du är, eller matexpert i stort?

– Jag måste nog säga att jag är duktig på alltihop, man får säga sådant nu för tiden. Men bakandet är allra roligast och jag är ganska ensam om att vara expert på det. Jag är mycket kunnig, jag har varit i kakvärlden i 70 år nu, och det är roligt att de på tv respekterar mina kunskaper.

Du har varit känd i en snävare krets förut, men du har blivit en verklig kändis nu vid 75 års ålder. Hur är det?

– Det är fullständigt oväntat, nästan inte gripbart på något vis. Mina föreläsningar drar en enorm publik nu. I Dals Ed häromsistens kom det 230 personer, de fick byta till en större lokal.

Tycker du att det är roligt att bli igenkänd?

– Ja, alla är så vänliga så herregud, man kan ju inte gärna bli irriterad på det.

– Fansen blir bara fler, hejarklacken allt större. Och det ska tas selfies vart jag än går. Häromdagen kom en dam fram och vill ta en bild. Hon skulle skicka den till sin man sa hon, för att han beundrade mig så fruktansvärt och tyckte att jag var så stilig. Hon sa det på fullt allvar. Och då tänkte jag att världen är helt crazy vad det gäller bakning nu.

Hur blev det på detta viset?

– Det visar sig att konditoribranschen är den enda matbransch som växer, men varför just nu? Det mänskliga beteendet är outgrundligt. Vi vill tillbaka i tiden, till korsstygnsdukar och handmalet kaffe i porslinskannor, till gammaldags tårtor och kakor.

– Vi är mycket egotrippade, vi vill visa upp vilka vi är och då tror jag att bakningen är ett glamouröst sätt att göra det på.

– Det snurrar fort, vi vill hela tiden ha något nytt och hur länge det här håller i sig vet vi inte.

Det har gått prestige i kakorna. Senast utsågs du till årets Kultur-mappie av tidningen M, i konkurrens med ett otal kända skådespelare och skönlitterära författare.

– Ja, jag ska ha fått massor med röster. Att kakor blev upphöjt till kultur, det tyckte jag mycket om. Förut har kokboksförfattare som jag inte setts som riktiga författare. Men nu så!

Du åker land och rike runt och föreläser när du inte spelar in program eller skriver böcker. Börjar det inte bli dags att trappa ner nu och njuta av allt som varit?

– Om inte hälsan sätter krokben för mig begriper jag inte varför jag skulle göra det. Jag tror att det är väldigt nyttigt för mig att fortsätta mitt liv som jag gör så länge som jag är efterfrågad. För - och det ska jag inte sticka under stol med - jag tycker att det är mycket roligt att vara i rampljuset!

Birgitta Rasmussons "Sju sorters kakor" har sålt näst mest efter Bibeln

Ålder: 75 år

Familj: Singel.

Bor: lägenhet i Stockholm, stuga i Restenäs nära Ljungskile.

Född och uppvuxen i: Ljungskile.

Mamma: Var hemmafru med allt vad det innebar på en bondgård.

Pappa: Drev gården.

Utbildning: Hushållslärare med lanthushållsinriktning. Journaliststudier.

Karriär: Tidningen El, Ica-Kuriren, Ica:s provkök. Efter pensionen tv-karriär som bland annat domare i "Hela Sverige bakar".

Har: Skrivit 47 böcker med mat- och kakanknytning. Bland annat varit ansvarig för tre upplagor av "Sju sorters kakor", den bok som sålt näst mest, efter Bibeln.

Aktuell för: Boken "Birgittas bästa" och som programledare för "Mitt kök" om onsdagarna i TV4.

Goda egenskaper: Ytterst verbal, har ett mycket rikt ordförråd och -flöde.

Sämre egenskaper: Kan bli lite för verbal och ordrik understundom.

Hissar: Alla sorters nyheter.

Dissar: Omständliga, negativa människor.

Motto: Lev och njut av livet!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.