Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kakabaveh om beskedet: ”Svart dag”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kakabaveh
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amineh Kakabaveh hade så sent som i november ett skriftligt avtal med Socialdemokraterna om att de ska fortsatt stödja PYD – nu har regeringen tecknat nytt avtal med Turkiet. 

– Det är en svart dag och det är en cynisk politik som man har bedrivit för att bli medlem i Nato. Man förhandlar med människor, med kurderna som är redan utsatta i kampen mot daesh, säger Kakabaveh. 

Sveriges Nato-ansökan

Kort efter att Amineh Kakabaveh deltog i en debatt med Morgan Johansson om utvisning av kurder, fick Expressens reporter Daniel Ingmo en intervju med den politiska vilden. 

– Vilka är det som Sverige stöder nu, är det daesh eller Turkiet? Imorgon, om Turkiet släpper de som sitter fångna från daesh för att de ska komma till Europa och andra länder, så har jag helt förståelse för deras beslut, säger Kakabaveh och fortsätter: 

– Sverige gör sig beroende av att en diktator i Europa. 

I November 2021 hade Amineh Kakabaveh ett skriftligt avtal med Socialdemokraterna om att stödja PYD. Detta för att hon skulle rösta fram Magdalena Andersson som statsminister. 

Nu har Sverige alltså tecknat ett nytt avtal med Turkiet som innebär att stödet upphör, till både YPG/PYD och Gülenrörelsen. 

Vad betyder partisekreterare Tobias Baudins underskrift för dig i dag?

– Jag hoppas han står för det han sa, men tyvärr finns en poäng som högern hade hela tiden, det går inte att lita på Socialdemokrater, säger Kakabaveh. 

Känner du dig lurad?

– Jag tycker att Socialdemokraterna ska känna sig lurade. Det är S som står för oärlighet om så är fallet. 

Ångrar du att du släppte fram regeringen i omröstningen?

– Egentligen inte, det fanns inget bättre alternativ. Det var tre månader innan valet och man skulle ställa till det.

Andersson: ”Lever alltid i enlighet med överenskommelser”

Magdalena Andersson (S) anser inte att överenskommelsen med Turkiet innebär att man bryter avtalet om stöd till kurdiska organisationer i norra Syrien. 

– Vi lever alltid i enlighet med dem överenskommelserna. Men det är också tydligt att det är med en riksdagsledamot som det avtalet är gjort, säger Andersson i SVT:s Morgonstudion.

– Däremot finns det ju skrivningar om dem här organisationerna. Men det handlar om Turkiets inre säkerhet och att Sverige inte ska stödja på ett sådant sätt att det skulle hota Turkiets inre säkerhet – och det gör vi ju inte i dag heller. 

Du har tidigare sagt att du vill väcka ett misstroende mot Linde (S), står du fast vid det?

– Just nu i dag känns det som att om det blir en omröstning så ska jag definitivt rösta emot, oavsett statsråd, svarar Kakabaveh. 

– Jag hoppas att andra hänger på, det skulle jag vilja göra. Nu har de dragit Sverige till något fruktansvärt. 

Stoltenberg: ”Det här är ett bra avtal för Sverige”

Generalsekreteraren kommenterade avtalet mellan Turkiet och Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.