Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kakabaveh öppnar för att fälla Morgan Johansson

Expressens Tomas Nordenskiöld om dramatiken i politiken
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh är beredd att fälla justitieminister Morgan Johansson på tisdag.

Hon och Socialdemokraterna har haft samtal för att komma fram till en lösning där hon inte fäller S-ministern – så har det inte blivit.

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig”, säger Kakabaveh till DN.

Hennes röst har pekats ut som avgörande – för majoritet krävs 175 röster, oppositionen samlar 174.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, har tidigare meddelat att hon inte avser att ställa sig bakom misstroendet – men att det avgörs av hur regeringen agerar i samtalen med Turkiet.

I sms till Expressen vid lunchtid på söndagen skrev Amineh Kakabaveh att hon ”än så länge inte tänker gå till voteringen som en protest” mot regeringen och Socialdemokraterna – men att samtalen mellan henne och S fortsätter.

Vad hoppas du uppnå med den här protesten?

”Det är viktigt att poängtera att jag står fast i att rösta emot om de inte följer de frågor jag lyfter i min artikel i Aftonbladet. Detta om att vägra gå och rösta var ett utrymme för protest eftersom jag inte gått något konkret besked. Bollen ligger hos S nu”, skriver Kakabaveh i ett sms och hänvisar till en debattartikel i Aftonbladet på söndagen.

Kakabavehs krav

Kakabaveh ställer flera krav på Magdalena Andersson om Turkiet. Det handlar om att Magdalena Andersson ska kräva frisläppandet av politiska fångar, stå på sig när det gäller ett vapenexportstopp mot Turkiet och att kurdiska organisationer inte ska terrorstämplas.

Om Amineh Kakabaveh avstår från voteringen på tisdagen kommer misstroendet inte att gå igenom. 

Det krävs 175 röster i riksdagen för att fälla justitieminister Morgan Johansson. SD, M, KD och L samlar 174 röster.

Men så, på söndagskvällen, svängde Kakabaveh. Till Dagens Nyheter säger hon att hon är redo att fälla Johansson, då S inte tillmötesgått hennes krav.

– Jag är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern. S har inte uppfyllt det de lovade mig, säger hon till tidningen.

– Om våra samtal under de gångna sex månaderna hade varit positiva då hade vi inte hamnat här. Men våra samtal har inte lett till något. Jag har gjort klart att om jag inte får något svar så kommer jag att rösta mot regeringen i alla avgörande frågor. Men de svarade inte förrän Erdogans krav kom och medierna började skriva.

Sverige i samtal med Turkiet

På frågan om hon kan tänka sig att bara avstå från att vara med vid omröstningen, svarar hon nu:

– Nej. Det skulle innebära att jag accepterar det. Nu måste de välja mellan att följa svensk lag eller att låta Erdogan bestämma.

Sverige för just nu samtal med Turkiet efter att landets president Recep Tayyip Edogan sagt nej till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. 

För att den ska godkännas krävs det att samtliga 30 medlemsländer i försvarsalliansen ställer sig bakom ansökningen.

Misstroendet mot Johansson

Under torsdagen meddelade Sverigedemokraterna att man väcker misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för hur han sköter sitt uppdrag.

– Morgan Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig i vårt land och låtit Sverige bli ett gangsterland, sa partiets gruppledare i riksdagen Henrik Vinge (SD).

Misstroendet stöds av M, KD och L – som samlar 173 röster, eller 174 om man räknar med en tidigare riksdagsledamot för SD som i dag är politisk vilde.

För majoritet krävs 175 röster.

Andersson: ”Underlättar inte Nato-processen”

Den stundande misstroendevoteringen underlättar inte Nato-processen, menar Magdalena Andersson.

– Det är också det som är så märkligt. Det är partier – både M och L – som under lång tid velat att Sverige ska gå in i Nato. Sen när vi tar det steget, i stället för att underlätta processen, så sätter man käppar i hjulet med öppna ögon, sa statsministern på en pressträff på lördagen.

Har det kommit reaktioner från turkiskt håll?

– Exakt vilka dialoger vi har med Turkiet håller vi för oss själva.

Moderaterna anser att Magdalena Andersson gör ”partipolitiskt spel” av den svenska säkerhetspolitiken. Enligt honom handlar grunden för misstron mot Johansson om den inre säkerheten.

– Att nu göra inrikespolitik och partipolitik av den svenska säkerhetspolitiken och Nato-ansökan det är det som är olämpligt och ansvarslöst.


Morgan Johansson om Kristersson: ”Barnet i rummet”

Justitie- och inrikesministern kommenterar hotet om en missförtroendeförklaring.

Statsministern avgår om Morgan Johansson avsätts

”Det är självklart – då blir det regeringskris”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.