Kajsa Ekis Ekman ogiltigförklarar uppsägningen

Kajsa Ekis Ekman har ogiltigförklarat uppsägningen från tjänsten som chefredaktör för Arbetaren och hotar att stämma sin arbetsgivare. Och hon får stöd av Jennie Gejel, ledamot i tidningsbolagets styrelse och SAC:s centralkommitté.

Kajsa Ekis Ekman fick i måndags beskedet om uppsägning från syndikalisternas tidning Arbetaren och att hon arbetsbefrias med lön. Nu har hon via sitt juridiska ombud ogiltigförklarat uppsägningen och om inte en uppgörelse mellan parterna nås inom två veckor kommer hon att väcka talan om ogiltigförklaring i domstol, skriver tidningen Journalisten.

– Jag önskar att de kommunicerat med mig i stället för att skicka ut pressmeddelande till medierna utan att förvarna. De svarar varken på mina eller mitt ombuds mejl. Vi har ogiltigförklarat uppsägningen då den är utan skäl. Inte heller får man arbetsbefria någon under överläggningar, säger Kajsa Ekis Ekman till Journalisten.

Det är dock inte alla i SAC Syndikalisternas centralkommitté som håller med om uppsägningen. Ledamoten Jennie Gejel skriver i ett mejl till Journalisten att hon har reserverat sig mot beslutet att säga upp Kajsa Ekis Ekman som vikarierande tillförordnad chefredaktör för Arbetaren:

”Anledningarna till mina reservationer är dels att uppsägningen – beslutet i sig såväl som förfarandet – strider mot las, och jag anser inte att en fackförening för arbetare bör fatta beslut som strider mot arbetsrättslig skyddslagstiftning, dels att det saknas skäl att anta att Ekman inte kan utföra det jobb hon anställts för att utföra”, skriver Jennie Gejel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.