Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Ekis Ekman fängslades av militär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En av personerna ombord på Ship to Gazas fratyg var den svenska journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman. Hon berättar hur den israeliska militären stormade fartyget mitt i natten.
Foto: Eva Lindblad
Ship to Gazas fartyg stoppades på internationellt vatten strax utanför Israel.

Journalisten Kajsa Ekis Ekman var en av personerna som fängslades efter att Ship to Gazas fartyg stoppades av israelisk militär.

I en vecka tvingades hon sitta i en fängelsecell – innan hon fick komma hem till Sverige igen.

– Militären visste hur gammal min son var och frågade om jag var orolig för honom, säger hon.

Det var för en vecka sedan som Ship to Gazas fartyg stoppades på internationellt vatten strax utanför Israel.

En av personerna ombord var den svenska journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman. Hon berättar hur den israeliska militären stormade fartyget mitt i natten.

– Det var helt mörkt när de dök upp. De kom med fyra stora militärfartyg, helikoptrar och plan. De var tungt beväpnade och maskerade så vi såg bara ögonen. De sköt folk med elpistol och hotade kaptenen för att han skulle lämna i från sig båten, säger hon.

Försökte få fartyget att ändra kurs

Expressen rapporterade om bordningen när den skedde och enligt den israeliska armen ska de flera gånger ha försökt fått det svenska fartyget att ändra kurs, men efter att båten vägrat beslöt militären att slå till mot fartyget och gå ombord. En talesperson för militären skrev också att de försökt att lösa situationen diplomatiskt, men att de tillslut var tvungna att stoppa båten för att förhindra brott mot den marina blockaden av Gazaremsan.

"Vi vet att du har en son"

Militären tog Kajsa och de andra passagerarna till kajen där de tvingade dem att ta av sig kläderna.

– De klädde av oss sex gånger och gjorde kroppskontroll. Sen utförde de flera förhör och filmade oss och tog bilder hela tiden. Det värsta var när de berättade att de visste vem min son var och frågade om jag inte var orolig för honom, säger Kajsa.

Efter förhören skickades alla till ett fängelse där de fick sitta i små celler. Militären separerade männen från kvinnorna.

– Varje natt kom det in fyra män i vår cell och lös med ficklampa. Så fort vi hade somnat kom de in igen bara för att jävlas med en. Sen hörde vi skrik hela tiden och det lät som att de torterade människor. Men vi vet inte om det var bandade skrik eller på riktigt.

"Vill bryta blockaden"

Trots rädslan var Kajsa övertygad om att hon skulle komma levande i från fängelset eftersom hon var journalist. Och det tog en vecka innan militären släppte henne och under måndagen kunde hon återvända hem till Sverige.

Nu uppmanar hon svenska politiker till att protestera:

– Vi ville bryta blockaden mot Gaza och vi befann oss på ett svensk fartyg på internationellt vatten. Trots det gör den israeliska militären så här mot oss. De bryter mot alla internationella lagar och bryr sig inte.  Jag hoppas att Löfven och Wallström protesterar mot det här, säger hon.

Ship to Gaza har tidigare gjort tre försök till att ta sig till Gaza med humanitär hjälp, men varje gång har fartyget bordrats av Israelisk militär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.