Kaj Linna släpper ny bok – science fiction om tidsresor

Kaj Linna i samband med att han sommarpratade i P1 förra sommaren.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Kaj Linna släpptes fri från fängelset i maj 2017.
Foto: Pressbild / Gul PR
Omslaget på boken, som är den första av fem i serien ”Nemesis”.
Foto: Pressbild / Gul PR

I september släpper Kaj Linna, 57, sin skönlitterära debut ”Gäststjärnan”.

Det är en science fiction-bok om en hockeytalang som slungas tillbaka i tiden – och som utan att inse det förändrar världens öde.

– Idén bara poppade upp, säger Kaj Linna.

Redan förra året släppte Kaj Linna en bok: självbiografin ”Besökaren”, skriven tillsammans med författaren Theodor Lundgren.

Men nu är det hans första skönlitterära bok som ska ges ut.

– Det är jättestor skillnad att skriva en egen bok, berättar Kaj Linna.

Han har varit fri i drygt två år, sen 30 maj 2017, efter att tidigare ha suttit oskyldigt dömd för ett uppmärksammat rånmord i Kalamark utanför Piteå i 13 år. ”Gäststjärnan” – som är den första boken av totalt fem i serien ”Nemesis” – skrev han i fängelset.

Kaj Linna om hur han fick idén

I ett uttalande säger Kaj Linna:

– Arbetet med Nemesisböckerna var det enda som ingen kunde komma åt, ingen kunde korrumpera. Med det kunde jag resa långt utanför fängelsets murar.

För Expressen berättar han vidare:

– Det känns jättekul att boken nu ges ut, det trodde jag aldrig när jag fantiserade ihop det här att det skulle bli en bok till slut.

Idén bara ”poppade upp” i huvudet, enligt Linna.

– Det var kanske inte en ursprunglig tanke att skriva en bok, men jag var i en situation där jag blev tvingad att hitta på sysselsättning för hjärnan.

Han satte sig och skrev på fängelsets dator. Han skrev ut kapitel efter kapitel – och lät några av medfångarna vara publik.

– De var som försökskaniner och de tyckte att det var skitspännande. Det var roligt.

Science fiction-bok om hockeyspelare

Kaj Linna beskriver debutromanen som science fiction med avstamp i verkliga historiska händelser, med verkliga historiska personer. Enligt honom kommer läsarna bjudas på ”aha-upplevelser och eftertänksamhet”.

”Gäststjärnan” följer den amerikanske ishockeytalangen Peter Elk, som plötsligt slungas bakåt i tiden. Han hamnar mitt i ett krig hos det forntida stamfolket irokeserna.

PR-byrån Gul PR skriver:

”Peter får alltmer en avgörande roll i olika historiska förlopp. När han slutligen börjar inse vem han verkligen är återstår det för honom att leda jordens öde undan en katastrof”.

För Kaj Linna var det viktigt att boken skulle vara lätt att förstå. Enligt honom är målgruppen alla som gillar spänning och science fiction, från 13 år och uppåt.

– Jag är snart 58 år och tittar fortfarande på Star Trek, säger han.

”Gäststjärnan” är planerad till den 10 september. Det är ännu inte bestämt när de återstående fyra böckerna ska publiceras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.