Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kagame vann valet i Rwanda – med 98 procent av rösterna

Paul Kagame kommer att vara Rwandas president i sju år till. Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Paul Kagame lägger sin röst i en vallokal i Rwandas huvudstad Kigali. Foto: JEROME DELAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Sittande presidenten Paul Kagame vann valet i Rwanda, skriver Independent.

Han fick 98 procent av rösterna – och 97 procent av de röstberättigade uppges ha röstat.

Det blir tredje mandatperioden för 59-årige Paul Kagame, som även de två tidigare valen fick en överväldigande majoritet av rösterna. Mandatperioden är på sju år.

Enligt landets valkommission har 97 procent av Rwandas 6,9 miljoner röstberättigade röstat.

Enligt al-Jazeera har Amnesty varnat för att oppositionen i valet kan ha utsatts för skrämseltaktik från statligt håll. Flera oberoende kandidater har uteslutits från att vara kandidater i valet under förevändningen att deras stöd är för svagt. Kagames två utmanare var oberoende kandidaten och förre journalisten Philippe Mpayimana och Frank Habineza från Demokratiska miljöpartiet.

97 procent av Rwandas röstberättigade uppges ha röstat. Foto: AHMED JALLANZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Det kommer att vara en katastrof”

– Jag förutspår att jag kommer att få 70 procent av rösterna om det är ett öppet och rättvist val. Vi har fått kämpa med vårt kampanjarbete och några av våra supportrar har blivit bortskrämda, men jag hoppas att de kommer att gå och rösta. Om de är för rädda för att göra det är det här inte ett rättvist val och då kommer jag inte att kunna acceptera resultatet. Det kommer att vara en katastrof, sade Frank Habineza inför valet.

En folkomröstning hölls i Rwanda för två år sedan om huruvida Paul Kagame skulle tillåtas kandidera för en tredje mandatperiod. Han fick även då 98 procent av rösterna och kan potentiellt vara kvar vid makten till år 2034.

Paul Kagame och hans parti Rwandas patriotiska front tog makten genom att störta den hutuextremistiska regeringen som var ansvarig för folkmordet på 800 000 människor. Han har varit landets president sedan år 2000.