År 2050 beräknas kaffeproduktionen ha minskat till hälften, på grund av högre temperaturer och förändringar i nederbördsmönster, enligt en ny rapport. Foto: Pavel Semenov / PAVEL SEMENOVÅr 2050 beräknas kaffeproduktionen ha minskat till hälften, på grund av högre temperaturer och förändringar i nederbördsmönster, enligt en ny rapport. Foto: Pavel Semenov / PAVEL SEMENOV
År 2050 beräknas kaffeproduktionen ha minskat till hälften, på grund av högre temperaturer och förändringar i nederbördsmönster, enligt en ny rapport. Foto: Pavel Semenov / PAVEL SEMENOV
Nyheten må vara tråkig för alla kaffeälskare, men konsekvenserna blir desto värre för kaffeproducenterna. Foto: Niklas Emmoth / NIKLAS EMMOTHNyheten må vara tråkig för alla kaffeälskare, men konsekvenserna blir desto värre för kaffeproducenterna. Foto: Niklas Emmoth / NIKLAS EMMOTH
Nyheten må vara tråkig för alla kaffeälskare, men konsekvenserna blir desto värre för kaffeproducenterna. Foto: Niklas Emmoth / NIKLAS EMMOTH

Kaffeälskare hotas av en dyster framtid

Publicerad

En ny rapport visar att kaffedrickandet kan stå inför en dyster framtid.

År 2050 beräknas kaffeproduktionen vara halverad på grund av klimatförändringarna.

Sveriges befolkning, som dricker näst mest kaffe i hela världen, kan stå inför en stor omställning inom bara några år.

Men inte minst påverkas människorna som livnär sig på produktionen.

I Sverige dricker vi i genomsnitt 3,5 koppar kaffe per dag. Det är näst mest i hela världen – endast finländare dricker mer.

Men framtiden ser dyster ut – år 2050 beräknas kaffeproduktionen ha minskat till hälften, på grund av högre temperaturer och förändringar i nederbördsmönster. Detta enligt en rapport från The Climate Institute, som bland andra norska VG rapporterar om.

Kaffekonsumtionen har mer än tredubblats sedan 60-talet och den globala efterfrågan fortsätter att stiga.

Dyra arabicakaffet påverkas av klimatförändringarna

Det finns två huvudtyper av kaffebönor: robusta och arabica. I Sverige dricker vi mest arabicakaffe, som anses vara av högsta kvalitet och därmed också dyrast. Arabica, som utgör cirka 60 procent av allt kaffe som odlas, påverkas direkt av klimatförändringarna.

Detta har fått kaffejättar som Starbucks och Lavazza att varna för hur klimatförändringar påverkar kaffeproduktionen.

– Det är dramatiskt och allvarligt. Klimatförändringarna kan få betydande negativa effekter på kort sikt. Det handlar inte längre om framtiden, det är i nutid, säger Mario Cerutti från Lavazza, till The Climate Institute.

Sämre tillgång och högre kaffepriser

Enligt rapporten är det troligt att konsumenterna kommer att märka detta genom sämre tillgång till kaffe, förändrad smak och arom, samt högre kaffepriser.

Detta är tråkiga nyheter för alla kaffeälskare, men konsekvenserna blir desto värre för kaffeproducenterna.

Omkring 125 miljoner människor lever på produktionen av kaffe, som exporteras för ca 147 miljarder per år. För många länder är kaffe en viktig exportprodukt – Etiopiens kaffebönor står för 33 procent av landets totala exportinkomster. I Tanzania livnär sig 2,4 miljoner människor på kaffeproduktion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag