Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kafé håller lejon inlåst i glasbur – får stark kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lejonet är inlåst i en trång glasbur.
Foto: Instagram / mevzoo
Om tre månader ska glasburen vara borta.
Foto: Instagram / mevzoo

Ett kafé i den turkiska staden Istanbul håller vilda djur inlåsta till gästernas beskådan.

Förra veckan la kaféet ut ett filmklipp på ett lejon i en trång glasbur – nu möts de av stark kritik i sociala medier, skriver Independent.

Kaféet Mevzoo, i Istanbul, Turkiet, håller ett lejon inlåst i en trång glasbur. Ett videoklipp på djuret visar hur det vankar av och an i utrymmet, som enligt Independent är mindre än en meter brett.

Lejonet har en begränsad yta att röra sig på.
Foto: Instagram / mevzoo

LÄS MER: Man tog sig in till lejonen på zoo – lockade med korvar 


Protester mot djurhållningen

Över 5 800 personer har skrivit under en protestlista mot kaféets djurhållning, skriver Aftonbladet. Förutom lejonet har Mevzoo även två krokodiler, 35 kaniner, flertalet flamingos, fyra ormar, fyra hästar, två papegojor samt en leguan i lokalen, skriver Independent.

Nu kritiseras de av både veterinärer, djurrättsorganisationer och användare i sociala medier.

Oytun Okan Senel, ordförande för de turkiska veterinärernas branschorganisation, kallar det för ”djurplågeri” på sitt Twitterkonto.

https://www.instagram.com/p/BkqMwRHgNQu/?taken-by=mevzoo

Registrerat som rehabilitationscenter

Det omtalade videoklippet publicerades på kaféets eget Instagramkonto förra veckan. Där kan man även hitta bilder och filmer på de andra vilda djuren.

Efter att materialet fick spridning och uppmärksamhet har en turkisk tillsynsmyndighet upprättat en utredning gällande ärendet.

– Ägaren har registrerat det som ett rehabilitationscenter. Men vad är det här för rehabilitation egentligen, säger Oytun Okan Senel till Independent.


LÄS MER: Bilderna på plågade elefanter chockar svenska turister 


Glasburen ska tas bort

I veckan besökte tillsynsmyndigheten lokalen och beslutade att kaféet kommer att få behålla de vilda djuren då de har de rätta tillstånden.

Men den trånga glasburen, där lejonet hålls inlåst, ska försvinna inom tre månader.

Både Aftonbladet och Independent har sökt kaféet utan framgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.