Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kadyrovs kryptiska ord om Polen: ”Ska visa dem”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Putin och Kadyrov.
Foto: Alexei Druzhinin / Sputink / Kremlin Poop Photo via AP / TT NYHETSBYRÅN
Tjetjeniens diktator Ramzan Kadyrov hotar Polen i ett videoklipp.
Foto: Twitter/Francis Scarr

Den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov har siktet inställt på Polen.

Nu uppmanar han landet att be om ursäkt för färgattacken mot den ryske ambassadören den 9 maj i Warszawa.

Om de inte blidkar honom säger han sig ”vänta på order”:

– Sen ska vi visa dem.

Den hårdföre diktatorn, tillika överbefälhavaren för den tjetjenska armén, Ramzan Kadyrov hävdar i ett videoklipp att ”problemen i Ukraina är avslutade” och att han nu har siktet inställt annorstädes.

– Jag är nu intresserad av Polen, säger han i det kryptiska meddelandet som uppmärksammats av BBC-journalisten Francis Scarr.

– Efter Ukraina, så fort vi får order, så ska vi på sex sekunder visa dem vad vi är kapabla till, fortsätter Kadyrov.

Kadyrovs trupper har av människorättsorganisationen GFB V International pekats ut som ansvariga för 75 procent av de kränkningar mot männskliga rättigheter som inträffat i Tjetjenien. Han har också kopplats till såväl beställningsmord som tortyr.

https://twitter.com/francis_scarr/status/1529532637248888834

Vill att Polen ska be om ursäkt

Bakgrunden till Kadyrovs kryptiska ord om Polen är en händelse som inträffade i Warszawa den 9 maj. Då den ryske ambassadören i Polen, Sergej Andrejev, fick röd färg kastad över sig när han skulle lägga blommor på en kyrkogård för sovjetiska soldater under minnesdagen för Sovjets seger över Nazityskland.

– Ni ska förstås dra tillbaka era vapen, och era legoknektar. Men också be om ursäkt för vad ni gjorde mot vår ambassadör, säger Kadyrov i klippet.

– Vi kommer inte låta det passera.

Kadyrov har vid flera tillfällen hävdat att han deltar aktivt i den ryska ockupationsmaktens krig i Ukraina. Hans soldater pekas ut som ansvariga för massakern av hamnstaden Mariupol – och själv har han publicerat filmer på sig där han påstått sig befinna sig i flygbasen Hostomel. Den filmen hävdade dock den ukrainska säkerhetstjänsten var falsk, och menade att Kadyrov snarare befann sig i sitt palats i Tjetjenien.

Paasikivi om Sveriges hemliga krigsstöd till Ukraina

”Man vill inte berätta allt för Ryssland”
Satellitbilderna avslöjar Rysslands plundring i Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.