Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kadyrov hotar Polen: Kommer efter Ukraina på kartan

Ryska soldaternas förvirring i skogen
Ramzan Kadyrov förespråkar en attack mot Polen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Premium: Polen står på tur.

Det säger den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov – en av Putins viktigaste allierade.

– Efter Ukraina kommer Polen på kartan, säger han.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Ramzan Kadyrov är känd för sina hätska utspel och sin skoningslösa attityd och har kallats för Putins attackhund. I veckan har han gått ut på Telegram för att deklarera att kriget snart är vunnet och att Europa håller på att tvingas på knä.

– Tänk om, efter en lyckosam utgång, Ryssland skulle avnazifiera och avmilitarisera nästa land? När allt kommer omkring är det ju Polen som kommer efter Ukraina på kartan. Jag kommer inte dölja att jag personligen har sådana avsikter, säger han enligt The Daily Beasts översättning.

– Jag har vid upprepade tillfällen sagt att kampen mot satanismen bör föras över hela Europa och, framför allt, på Polens territorium.

Enligt Kadyrov är det bara en tidsfråga innan Ryssland vunnit kriget i Ukraina – det bör vara över innan året tar slut, säger han. 

– Europas länder kommer att tvingas erkänna att de har fel. Väst kommer att falla på knä och, som vanligt, behöva samarbeta med den ryska federationen.

Förbereder storoffensiv

Ryssland förbereder av allt att döma just nu en ny storoffensiv i Ukraina, där det spekulerats i att enorma mängder soldater ska delta. Hur pass välutrustade eller vältränade alla dessa soldater skulle vara isåfall är oklart. 

Polen är som bekant medlem i både EU och Nato och ett anfall mot Polen, om Ryssland alls skulle mäkta med det, skulle mötas av ett större enat motstånd än den brutala attacken mot Ukraina. Polens ambassadör i USA varnade tidigare i veckan för risken för en rysk attack.

– Ryssland har alltid varit vår granne och kommer att fortsätta vara det. Så vi måste var beredda. Vi måste förbereda oss för alla eventualiteter, Polen kan vara nästa mål.

Prigozjin utmanar Zelenskyj på luftstrid

Legosoldaternas chef hälsar inifrån stridsplan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

De avgörande svaren om 20-åringen och 18-åringen

Premium: Nyckelfrågorna om Toves död under sista rättegångsdagen

Hon är nog mer förälskad i hans miljarder än i honom

Premium: Ingen verkar så mån om att gifta sig som Rupert Murdoch

Jag vill ha pussar och närhet – men inte sex!

Premium: Psykoterapeuten: ”Var tydlig” • Viktiga rådet