Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kackerlackor på skola — kryper upp ur smöret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Atletica gymnasiet har anlitat Anticimex för att bli av med skadedjuren.
Ett tält har spänts upp över skolmatsalens servering.
Foto: Privat
Skolan kommer från och med fredagen att flytta matserveringen från lokalen där det är flest kackerlackor.
Kackerlackorna kryper längs väggarna på skolan.
Foto: Privat

Atletica gymnasiet i Stockholm har den senaste månaden haft problem med kackerlackor.

Elever vill inte gå till skolan för att det känns äckligt och obehagligt.

– I dag skulle vi ta äta mackor, då kröp en kackerlacka upp ur smöret, säger en elev på skolan.

I en månad har kackerlackor krupit runt i gymnasieskolan Atleticas lokaler vittnar en elev om. De finns i taket, på väggarna och på golvet.

– Det är värst i matsalen. Men sedan har vi ju hittat överallt. Vi har tre våningar och de har funnits på alla. Det är jätteäckligt, säger eleven som vill vara anonym. 

Det har satts upp ett tält över skolmatsserveringen, och eleverna tror att det är för att förhindra att kackerlackorna faller ner i maten. De har tidigare hittat kryp i serveringskärlen. Skolan har även lagt ut lösa plankor på golvet eventuellt för att hindra att kackerlackor kryper upp ur hål i golvet. 

När de först upptäckte kackerlackorna i en soffa för en månad sedan sa de till personalen som då skrattade och avfärdade det som ”lite kryp” enligt eleven.

– Det är ingenting som jag känner till, och jag blir väldigt förvånad om personal skulle ha skrattat åt eleverna. Så uppträder inte vi mot våra elever, vi har full respekt för deras situation. Vi vistas ju själva i de här lokalerna och det är inte som att vi tycker att det är speciellt trevligt heller, säger Stefan Burman, vd för Atletica gymnasium.

Skolan jobbar med problemet

Stefan Burman bekräftar att de har skadedjur på skolan. Han berättar att de för tre veckor sedan, när de blev varse om problemet, ringde till Anticimex direkt. Skadedjursbekämparna har varit där två gånger i veckan.

– Anticimex säger att det här tar tid. Vi har lokaliserat kackerlackorna till ett område på skolan och där jobbar vi ju givetvis med alla insatser vi kan. De har varit i det området där vi serverar mat. Det är inte så att de springer runt på golvet, det är en ibland som dyker upp, det är ingen invasion, säger Stefan Burman

Från och med fredag har skolan flyttat matserveringen till en annan lokal. 


LÄS MER: Så hittar du och tar död på kackerlackor


Elever stannar hemma från skolan

Enligt eleven är det många som mår dåligt över situationen i skolan och vissa har till och med stannat hemma.

– Vissa föräldrar vill inte att vi ska gå till skolan för att vi kanske tar med kackerlacksägg hem och så kan det sprida sig hemma också. Alla är jätteoroliga, säger eleven.

Stefan Burman känner inte till att elever stannat hemma på grund av kackerlackorna. Han säger också att de har gått ut med mycket information om problemet och varit mycket transparenta, både till elever och till föräldrar. 

Enligt honom så är även skadedjuren begränsade till ett av skolans tre våningsplan.

Vill inte äta maten

Vissa elever som tagit sig till skolan har inte velat äta maten. De har bett om matkort för att kunna köpa mat men det har de inte fått. Men de har gått ut och ätit ändå och bekostat det själva.

– Det känns inte okej, vi ska ju få mat av skolan. Vi känner oss inte bekväma alls i skolan och vi vågar inte sitta nära matsalen alls, säger eleven.


LÄS MER: Deras hus är fullt av löss och kackerlackor 


Stefan Burman säger att de inte har möjlighet att ge ut matkort då de inte har något samarbete med restauranger i närheten och inte kan lösa detta på så kort tid. 

– Det är väldigt väldigt tragiskt och olyckligt. Vi jobbar stenhårt för att hjälpa våra elever och gör allt vi kan och samarbetar med de vi kan för att lösa problemet, säger Stefan Burman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.