Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kackerlackor invaderar gallerians restauranger

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två restauranger i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna tvingades stänga på grund av omfattande problem med kackerlackor.
Foto: HENRIK HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Kackerlackan på bilden har inte hittats i Mall of Scandinavia.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Hanna Molander, tillförordnad enhetschef på livsmedelskontrollen i Solna.
Foto: PRIVAT

Två restauranger i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna tvingades stänga på grund av omfattande problem med kackerlackor, skriver Aftonbladet. I ytterligare sex serveringslokaler hittades spår av skadedjuren.

Hanna Molander, tillförordnad enhetschef på livsmedelskontrollen i Solna, säger att de agerar med största allvar när de fick in tipset.

– Det är sånt som kan sprida smittor som i sin tur kan leda till människor blir sjuka, säger hon till Expressen.

Det var efter ett anonymt tips som Solna stad, ansvariga för livsmedelskontrollen, gjorde en inspektion i mitten av november.

– Vi fick in ett anonymt klagomål på fredagen den 17 november, och då åkte två inspektörer ut för att få en uppfattning av problemet. Vi gjorde även kontroller på måndagen den 20:e november, då kontrollerades 21 restauranger sammanlagt. I två av dessa hittar vi en större mängd och i sex fanns det spår, säger Hanna Molander till Expressen.


LÄS ÄVEN: Katten Max fick jobb på boende – sparkades 


I ett protokoll från ett besök gjort av miljökontoret beskrivs följande:

”Vid inspektionen kunde miljö- och byggnadsförvaltningen konstatera att antalet kackerlackor i de kontrollstationer som kontrollerades innan hade ökat markant. Levande kackerlacka noterades springa i ett förråd vid diskmaskinen.”

På kvällen och natten efter inspektörernas besök sanerades de drabbade lokalerna. Nästföljande dag gjordes ett återbesök och restaurangerna fick då tillstånd att öppna igen.

Tysk kackerlacka invaderar Solna

Skadedjuren ska ha varit av arten Tysk kackerlacka, med en äggcykel på en dryg månad. 

– Den 23 november presenterade berörda parter en plan för hur de ska arbeta framöver. Därför gjorde vi bedömningen att de kunde öppna igen. Nu är det säkert att äta där, säger Hanna Molander.

Det är inte helt lätt att bli av med skadedjur. Bekämpningen pågår fortfarande.

– I de här fallen med kackerlackor i det här fallet lite svårt att bli av med dem. Vi behöver ha täta uppföljningar kontinuerligt, även med fastighetsägaren, säger Hanna Molander.

Har ni någon prognos för när kackerlackorna kan vara helt borta?

– Jättesvårt att svara på, beroende på vad företagen och fastighetsägaren meddelar oss. Det kanske kan bli behov av att komplettera med ytterligare bekämpning. Den dialogen för vi med berörda parter, säger Hanna Molander.

Så påverkar den Tyska kackerlackan människan

Arten är en smittospridare som kan sprida flera olika typer av sjukdomsalstrade organismer som virus, bakterier och protozoer. den är framför allt en vektor för dysenteri, matförgiftning och andra gastroenteriter. Dessutom kan exkrementerna och de avlagda nymfhudarna orsaka allergier. Arten kan även avge skarpt luktande utsöndringar som gör maten den äter av olämplig som människoföda.


Källa: Pennsylvania State University


LÄS ÄVEN: Biancas kollaps på Mall of Scandinavia 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.