Kackerlackor breder ut sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kackerlackor kan sprida både virus och bakterier. 

På fyra år har antalet fall tiofaldigats i Sverige, enligt nya siffror från Trygg-Hansa. 

- Kackerlackor är tyvärr ett vanligt förekommande skadedjur i Sverige som man kan ha hemma utan att veta om det, säger Håkan Franzén, produktspecialist.

De krypande djuren kan ge upphov till såväl salmonella som gulsot. Och att de förökar sig så snabbt kan vara en av anledningarna till att siffrorna har skenat, menar Trygg-Hansa.

 – Det finns många anledningar till att antalet ökat. Vi ser till exempel en ökad spridning i samband med att människor allt oftare handlar använda möbler på nätet. Eftersom kackerlackor förökar sig lätt och sprider sig mellan lägenheter, kan man förstå att det snabbt går över styr, säger Franzén.

Se över försäkringen

Ovälkommen gäst.Foto: Anna BergkvistMellan 2006 och 2010 ökade antalet fall med 865 procent. Störst var ökningen mellan 2009 till 2010, där antalet fall gick från 528 till 2 701. Det kan vara svårt att bli av med dem. Den som bor i bostadsrätt eller hyreshus är vanligtvis skyddad genom fastighetsägarens fastighetsförsäkring. Men för den som inte gör det kan det vara en bra idé att se över sin försäkring.

Flera saneringar

 – För att bli av med kackerlackor kan flera saneringar bli nödvändiga De flesta villa- och fritidsbostadsförsäkringar täcker kostnader för sanering på grund av skadedjur. För att skydda sig mot skador orsakade av ovälkomna skadedjur finns det exempelvis en så kallad husbocksförsäkring, samt en skadedjursförsäkring, som ofta är kopplad till din villa- och fritidsbostadsförsäkring, säger Håkan Franzén.

FAKTA

KACKERLACKOR


Det finns ca 4 000 olika arter av kackerlackor. Den tyska kackerlackan är vanligast i Sverige och den blir cirka 10-15 mm. Kackerlackor är allätare och förstör matvaror genom att äta av dem. De smutsar ner och luktar illa då de avsöndrar ett sekret från bakkroppen. Detta kan i vissa fall leda till allergiska reaktioner.
De kan dessutom sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka. De är aktiva på natten och gömmer sig dagtid. Kackerlackan söker sig till någon form av värmekälla för att trivas och föröka sig, vilket innebär att de nästan alltid trivs bäst i köket under kyl och frys. Värmen kommer från kompressorn och de har nära till föda.

Tips: Håll koll på ditt bagage vid hotellvistelse utomlands, sprid inte ut kläder i hela rummet. Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter. Kackerlackor transporteras ofta i kartonger och väskor etc. och sprider sig mycket fort när de väl fått fäste, till exempel på skolor, förskolor och tvättstugor.

Källa: Trygg-Hansa

Har du haft problem med kackerlackor hemma?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.