Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Käbi Laretei har avlidit – blev 92 år gammal

Käbi Laretei var gift med Ingmar Bergman på 1960-talet Foto: Pressens Bild

Pianisten Käbi Laretei har avlidit, uppger estniska medier.

Hon blev 92 år gammal.

Pianisten Käbi Laretei är död, uppger flera estniska medier. Världsartisten blev 92 år.

Familjen kom från Tallinn och blev kvar i Sverige då Sovjet ockuperade Estland 1940. Käbi Lareteis pappa Heinrich Laretei hade vid den tidpunkten en diplomattjänst i Stockholm.

Som pianist jobbade Laretei tillsammans med bland andra Igor Stravinskij. Hon har gjort flera uruppföranden av verk för piano, gett konserter i både Carnegie Hall och Vita huset. Laretei har även gjort flera musikprogram för SVT.

Dessutom har Käbi Laretei skrivit flera självbiografiska böcker. Så sent som 2009 släpptes "Vart tog all denna kärlek vägen?".

Gift med Bergman

Hon har två barn, dottern Linda Stern med Gunnar Staern som är dirigent, och sonen Daniel Bergman med regissören Ingmar Bergman, som hon var gift med på 1960-talet. Författaren Thomas Sjöberg skriver om paret i ett utdrag ur boken "Ingmar Bergman – en berättelse om kärlek, sex och svek" som Expressen tidigare publicerat:

"Det var två likasinnade som möttes. Båda hade en uppgift i livet, och det var i konstens tjänst. Allt annat var sekundärt. Man skulle kunna tro att det passade Ingmar Bergman som hand i handske, och på ett sätt gjorde det också det. Han slapp det dåliga samvetet över en förslavad och övergiven hustru som var hemma med barnen. Men det skapade också en svartsjuka hos honom när han upplevde hennes framgångar, ofta skördade utomlands omgiven av beundrare."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!