K-G: SD-frågan avgör – om Lööf byter sida

Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Frågan om SD kan avgöra Annie Lööfs beslut, spår K-G Bergström.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf meddelade i går att hon inte kommer framåt med regeringsalternativ där alliansen håller ihop.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Det är logiskt att riksdagen nu får rösta om Stefan Löfven som statsminister, anser Expressens inrikespolitiska kommentator K-G Bergström. 

Löfven har tidigare sagt nej till en omröstning – men efter Annie Lööfs besked har han bytt hållning.

– Jag tippar på att han utgår från att Centerns motstånd mot beroende av SD är starkare än motståndet till samarbete med S, säger K-G Bergström.

Riksdagen ska rösta om Stefan Löfven den 5 december, meddelade talman Andreas Norlén i dag. S-ledaren får liksom Ulf Kristersson därmed tid på sig att samla stöd innan den officiella nomineringen som statsministerkandidat och den 3 december ska Stefan Löfven berätta vilka partier som ska ingå i hans regering.

– Det var ett logiskt val. Ulf Kristersson har prövats och de är partiledare för de två största partierna, säger Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.

Beskedet kommer efter Annie Lööf på torsdagen meddelade att hon inte ser någon möjlighet för de regeringsalternativ hon har sonderat, där alliansen håller ihop: Alliansen+MP, alliansen+S, eller en C+L-regering som samlar stöd över blockgränserna.

Liberalerna och Centern måste söka nytt mandat

Stefan Löfven har tidigare sagt nej till en statsministeromröstning med motiveringen att utfallet är osäkert. Nu har han dock sagt att han står till förfogande.

– Jag tippar på att han utgår från att Centerns motstånd mot beroende av SD är starkare än motståndet till samarbete med S. Löfven vet att Jan Björklund är sugen på att gå in i en S-regering, säger K-G Bergström och forstätter: 

– Liberalerna kommer att ha diskutera i partistyrelsen för att få ett nytt mandat för att kunna ingå i en S-regering. Även C måste få nya mandat. Annie Lööf klargjorde i går att hennes mandat inte räcker för att ingå i en S-regering. 

– Om de uppfylls kommer det bli förhandling med Löfven om vad de kan få i utbyte. Dessa partier har gått till val på Ulf Kristersson som statsministerkandidat och det är därför jobbigt att byta sida och släppa fram en statsminister som de röstade bort direkt efter valet, säger K-G Bergström.

Partierna har tidigare röstat ner Ulf Kristerssons M+KD-regering.

– Jag tror inte de har någon som helst makt över C och L, då hade de inte röstat ner Ulf Kristersson, säger K-G Bergström.


LÄS MER: Källor: Björklund har redan ”delat ut” ministerposter – vill säkra stöd för S-linje

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.