K-G: "Rödgrönt mer splittrat än någonsin"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ylwa Yngvesson

Den rödgröna oppositionen är splittrad.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström säger att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står påtagligt långt ifrån varandra.

- Det rödgröna blocket var mer splittrat än vad jag tror att jag någonsin har sett dem.

Alliansen kom till debatten i samlad trupp - men de mötte en splittrad opposition. Det är Expressens politiske kommentator K-G Bergströms analys av söndagskvällens partiledardebatt.

– På oppositionssidan så fanns det fyra enskilda partier. Det fanns inte en tillstymmelse till samverkan och jag undrar om de ens hade pratat ihop sig i förväg, säger han.

"V står så ovanligt långt ifrån S"

K-G Bergström nämner fyra frågor där han tyckte att den nye S-ledaren Stefan Löfven stod närmare regeringen än Vänsterpartiet: Kärnkraften, vinster i välfärden, inkomstskatterna och vapenexporten.

– I fyra av de ämnen som diskuterades var oppositionspartiernas ledare närmare regeringen än Vänsterpartiet. Det var väldigt påtagligt hur Vänsterpartiet står så ovanligt långt ifrån Socialdemokraterna. Det rödgröna blocket var mer splittrat än vad jag tror att jag någonsin har sett dem, säger K-G Bergström.

"Hoppas leda en minoritetsregering"

Han tror att det kommer bli svårt för oppositionen att bilda regering tillsammans vid ett eventuellt regeringsskifte 2014.

– Så sent som 2010 utgjorde de en allians. Jag tror att Löfven hoppas att han ska kunna göra som Göran Persson, Ingvar Carlsson och alla de andra tidigare Socialdemokratiska ledarna och leda en socialdemokratisk minoritetsregering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.