Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G: "Regeringen har oerhörda problem"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg

Socialdemokraternas lyft och allianspartiernas nedgång i SCB:s partisympatiundersökning borde vålla huvudbry för Fredrik Reinfeldt.

Det tycker Expressens inrikespolitiska kommentator K-G Bergström.

– Regeringen har oerhörda problem, säger han.

Socialdemokraterna lyfter i partisympatiundersökningen med 6,6 procent jämfört med valet 2010.

– Det här måste vara en av de högsta siffrorna som något opinionsinstitut uppmätt på senare tid, säger K-G Bergström som samtidigt påpekar:

– Men lyftet är från en väldigt låg nivå. Det är fortfarande väldigt långt från Socialdemokraternas historiska nivåer på 40-45 procent.

Minskning

Samtidigt minskar alla allianspartierna jämfört med valet 2010.

– Det är en allvarlig tankeställare för Fredrik Reinfeldt, säger K-G Bergström.

– Det är en väldigt tydlig majoritet för de rödgröna. Det är mycket stor skillnad mellan blocken.

K-G Bergström påpekar dock att verkligheten alltid skiljer sig från en opinionsmätning. Han tror att Kristdemokraterna hade tagit sig in i riksdagen om det var val i dag, de rekordlåga siffrorna i SCB:s partisympatiundersökning till trots.

– I opinionsundersökningar finns inga taktikröster, säger Bergström.

– Innan valet 2010 hade de rödgröna också ett övertag i opinionsmätningarna. Vi får inte dra för höga växlar på det här. Och det är precis mitt i en mandatperiod.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.