Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G: "ÖB får inte vad han uppges ha begärt"

Expressens politiska kommentator K-G Bergström. Foto: SVEN LINDWALL
I dag kom beskedet om att försvaret får 2,7 miljarder kronor mer om året fram till 2020. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Beslutet är en del av den nya överenskommelsen mellan regeringen, moderaterna och centern. Foto: SVEN LINDWALL

2,7 miljarder extra till försvaret per år – fram till 2020.

Det innebär den nya överenskommelsen i stort mellan regeringen, Moderaterna och Centern, som presenterades på onsdagen. 

– Man kan först och främst konstatera att ÖB inte få vad han uppges ha begärt, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

Den nya försvarsöverenskommelsens innehåll offentliggjordes på en presskonferens under onsdagen. Det innebär i korthet att det tillsätts 2,7 miljarder extra per år fram till år 2020.

– Jag är mycket nöjd med den uppgörelse vi har kommit fram till, sa försvarsminister Peter Hultqvist på pressträffen. 

K-G Bergström, Expressens politiske kommentator. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Expressens politiske kommentator K-G Bergström kommenterade den nya försvarsuppgörelsen i Expressen TVdirekt efter pressträffen:

– Man kan först och främst konstatera att ÖB inte få vad han uppges ha begärt. Han uppges ha velat ha nio miljarder i extra inslag till Försvaret under perioden 2017-2020. Han har velat ha två miljarder mer. 

"Tvingats skjuta till betydligt mer"

Samtidigt konstaterar K-G att uppgörelsen är en framgång – inte minst för den hårt ansatte försvarsministern. Han menar också att det är en framgång för de två återstående borgerliga partierna, som enligt K-G Bergtröm har lyckats pressa upp buden rejält:

– Bara efter Kristdemokraternas avhopp har finansdepartementet tvingats skjuta till betydligt mer pengar, säger K-G Bergström i Expressen TV.

Det blev mer pengar än vad man trodde på förhand – vad tror du att debatten kommer att handla om efteråt?

– Jag tror väl knappast att ÖB hade räknat med att få allt det han begärde. Jag tror inte att det finns några myndighetschefer som tror på det. Men jag kan tänka mig att det blir en del svekdebatter. Man får förutsätta att Kristdemokraterna och Liberalerna, som står utanför uppgörelsen, kommer att tycka att det är för lite. Det måste de nästan säga.

K-G: Pengarna finns i finansministerns skattkista

Kommer ändå vårt nedrustade försvar att vara berett för omvärlden?

– Ja, det får militära experter svara på. Under en följd av år så har det militära försvaret försummats och försvagats. Det tar naturligtvis tid att rusta upp försvaret, men med tanke på det aggressiva beteende som Putin har visat så är det ofrånkomligt. Det är absolut nödvändigt.

K-G Bergström är övertygad om att de extra anslagen finns i finansminister Magdalena Anderssons skattkista.

– De finns, absolut. Det handlar bara om prioriteringar. Vad jag förstår så kommer hon i nästa vecka på Harpsund att presentera ett betydande budgetöverskott. Men hon hade väl inte tänkt att det skulle gå till kanoner, utan välfärd, som är ett mycket argument i en valrörelse. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!