K-G: Nu återstår bara ett tredje starkt alternativ

Nu återstår bara ett starkt alternativ, enligt K-G Bergström.
Foto: Expressen

Stefan Löfven faller sannolikt i statsministeromröstningen på fredag.

Efter att både Löfven och Kristersson har fällts återstår bara ett tredje starkt alternativ, enligt Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.

– Efter fredag kommer turordningen betyda mycket, säger han.

Att låta riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister är nödvändigt för att fortsätta pressa partilederna och föra processen vidare samtidigt som risken för nyval närmar sig, anser K-G Bergström.

Om Löfven förlorar fredagens omröstning återstår bara två omgångar innan extra val.

– Om huvudalternativen Löfven och Kristersson båda har fällts i statsministeromröstningar finns bara ett återstående tredje starkt alternativ: S+M. Även om den konstellationen inte heller får egen majoritet och indikationerna från partierna hittills tyder på att de inte är redo för en sådan lösning, säger K-G Bergström i Expressen TV.

Turordningen fördel för Stefan Löfven

Turordningen kan också ge en fördel till Stefan Löfven eftersom partierna vill undvika ett nyval, enligt K-G Bergström.

Då måste Lööf och Björklund ändra sig totalt om relationen till SD.

– Efter fredag kommer turordningen att betyda mycket. Det logiska är att återvända till Ulf Kristersson. Om han förlorar och talmannen sedan återvänder till Löfven den fjärde gången skulle det vara till Löfvens favör, eftersom desperationen då är stor att undvika nyval.

Lööf och Björklund är inkonsekventa

Under onsdagseftermiddagen ska riksdagen rösta om budgeten. Mycket talar för att M+KD kommer att få igenom sin reservation som utmanar övergångsbudgeten.

Men att Annie Lööf och Jan Björklund släpper fram budgeten innebär inte nödvändigtvis att de släpper fram en M+KD-regering.

– Då måste Lööf och Björklund ändra sig totalt om relationen till SD. Dock finns det en inkonsekvens bland mittenpartierna. De är beredda att släppa fram en budget beroende av SD men inte en regeringsbildare, säger K-G Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.