K-G: Lööfs dubbla budskap – riskerar enorm svekdebatt

Annie Lööf vill släppa fram Löfven, men har en kravlista.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Expressens politiska kommentator K-G Bergström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
C-ledaren Annie Lööf ställer krav för att släppa fram Löfven som statsminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf vill släppa fram Löfven – men kravlistan hon presenterar bör vara omöjliga för Stefan Löfven att gå med på.

Enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström försöker Lööf frångå låsningar hon själv bidragit med. 

– Det är kluvna budskap hon ger, säger Expressens politiska kommentator K-G Bergström.

Annie Lööf har under tisdagen presenterat en kravlista till Stefan Löfven. Accepterar S-ledaren kraven kan Lööf tolerera att släppa fram honom som statsminister, lyder budskapet i en intervju med DN

Och enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström är det nu tydligt att C-ledaren vill släppa fram Löfven som statsminister.

– Med lite allmänt formulerade förhandlingskrav så kan Löfven ge lite allmänt formulerade svar som han sedan lite välvilligt kan tolka, säger han. 

Kluvna budskap

Samtidigt är vissa av kraven omöjliga för Stefan Löfven att gå med på. Bland annat handlar det om kravet på säkrad valfrihet inom välfärden, lägre ingångslöner för nyanlända, friare hyressättning och reformerade turordningsregler inom företag, menar K-G Bergström. 

– Problemet är att Annie Lööf har målat in sig i ett hörn där hon kläms mellan olika ultimativa krav. Därför måste hon komma ifrån bilden av sig själv som den absoluta nejsägaren, säger han.

De hårda kraven kan också ge en vinkning åt att hon inte vill dödförklara alliansen.

– Det är sannolikt ett av syftena med hennes väldigt försiktiga och öppna bud, att hon deklarerar tydligt att hon inte kommer att sätta sig i en regering och därför kommer hon säkert hävda att alliansen fortfarande är viktig för henne och inför nästa val ska hon naturligtvis satsa på en sådan regering.

"Riskerar enorm svekdebatt"

Men samtidigt tror K-G Bergström att Socialdemokraterna kan gå med på mycket för att nå makten. Om kraven leder till att Lööf släpper fram Löfven finns risken att hon möter ett stort bakslag bland Centerpartiets väljare.

– Om hon släpper fram Löfven som statsminister efter att ha stoppat Ulf Kristersson, som hon under hela valrörelsen ville ha som statsminister, är det klart att hon riskerar en enorm svekdebatt bland allmänborgerliga väljare, säger K-G Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.