Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G Bergström: Löfvens miss med Annie Lööf

Stefan Löfven har underskattat Centerpartiet, anser K-G Bergström.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven ger upp försöken att bilda regering, uppgav han på måndagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven ger upp försöken att bilda regering. 

Detta efter att ha underskattat Centerpartiets position, anser Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström.

– Han har inte riktigt insett att Annie Lööf är en annan Centerledare än vad Olof Johansson och Gunnar Hedlund var, säger han.

Expressens inrikespolitiske kommentator K-G Bergström är inte förvånad över att Stefan Löfven på måndagen meddelade att han ger upp försöken att bilda regering.

– Det har varit grundtipset hela tiden, även om jag tror att många socialdemokrater kan vara lite förvånade. De har betraktat Löfven som en mästerförhandlare som borde kunna lösa upp alla knutar. Nu visar det sig att han inte ens inlett något som han kallar förhandlingar, han har samtalat i två veckor. Det visar hur svårt det här uppdraget är, säger han i Expressen TV.

Borde han ha försökt förhandla med de andra partiledarna?

– Nej, inte om han nu finner att det inte finns förutsättningar för det. Jag tror att han har underskattat Centern. Socialdemokraterna utgår från historia och tror att C ställer upp när det gäller. Han har inte riktigt insett att Annie Lööf är en annan Centerledare än vad Olof Johansson och Gunnar Hedlund var, säger K-G Bergström.

Tror att Kristersson får uppdraget

Flera har spekulerat i att sonderingsuppdraget nu kommer att tilldelas Annie Lööf. Men K-G Bergström är skeptisk till att talmannen tar det beslutet.

– Jag tror mer på Kristersson-alternativet eftersom han har fler mandat. Annie Lööfs huvudalternativ har varit att Kristersson ska bilda regering och en samlingsregering med S och M, trots att partierna själva inte står bakom det i dag. De alternativ hon företräder är rätt orealistiska. Löfven vill inte utesluta S+M men det är inte huvudalternativet, säger han.
◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.