Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

K-G: Löfven borde bekymra sig

Flera opinionsundersökningar bekräftar en befintlig trend: 

Det rödgröna blocket har ett stort försprång och Sverigedemokraterna fortsätter att öka. 

– Löfven liksom Reinfeldt borde bekymra sig över att de tappar flesta väljare till SD, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.  

Opinionen är förhållandevis stabil. Det rödgröna blocket har en fortsatt ledning över regeringspartierna med 49,1 procent jämfört med 41,8 procent. 

– Det är uppseendeväckande små förändringar i den här undersökningen, säger K-G Bergström. 

Sverigedemokraterna går fortsatt framåt. Tre fjärdedelar av undersökningen gjorde visserligen innan Expressens avslöjande av rasistskandalen. 

– När man tillfrågade människor efter det, gick Sverigedemokraterna upp litegrand i stället för ner, så det är uppenbart att de här avslöjandena inte kortsiktigt har skadat Sverigedemokraterna. De har möjligen inneburit att de har fortsatt att öka litegrand, säger K-G Bergström. 

Väljarflykt till SD

I novembermätningen hamnar Socialdemokraterna på 34,8 procent. 

– Jag är övertygad om att Stefan Löfven är rätt besviken på att de fortfarande inte ligger över 35 procent hos SCB. Det är dåliga siffror för Socialdemokraterna. Vad som också borde bekymra honom liksom Reinfeldt är att de tappar flest väljare till Sverigedemokraterna, säger K-G Bergström. 

Socialdemokraterna har statistiskt säkerställda förluster på 0,9 procent till Sverigedemokraterna och 0,3 procent till Vänsterpartiet.

– Sedan förra valet har dubbelt så många gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna som från oss till Sverigedemokraterna. Vi är de största partierna så med störst sannolikhet kommer vi också att förlora flest. Vår intention är att ta tillbaka en hel del väljare till nästa mätning så klart, säger partisekreterare Carin Jämtin. 

Kämpigt för småpartierna

Hon är inte förvånad över att SD ökar i mätningen.

– Partier som Sverigedemokraterna har vuxit i Europa om inte regeringarna har lyckats göra en politik som bygger över klyftorna. Vi vill använda det ekonomiska utrymmet som finns för att exempelvis höja barnbidraget, säger Carin Jämtin.

Hon påpekar samtidigt att Socialdemokratern får det näst bästa mätresultatet sedan maj 2009.

Småpartierna i alliansen har det fortsatt kämpigt. Detta trots att Fredrik Reinfeldt gav dem en bra utdelning i höstbudgeten. 

– Det är i och för sig möjligt att de hade förlorat ännu mer om inte satsningarna hade gjorts. Men när det gäller Folkpartiet är det väldigt anmärkningsvärt att de har tappat 1,6 procentenheter sedan valet trots att de får en väldigt stor utdelning i regeringsarbetet och är väldigt profilerad med sin skolpolitik, säger K-G Bergström. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.