Expressens K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson
Expressens K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson

K-G: "Det är obegripligt"

Publicerad

Socialdemokraternas valberedningar tycks vara partiets värsta gissel.

Många har förundrats över hur den förra valberedningen under Berit Andnors inkompetenta ledning kunde föreslå Håkan Juholt till partiledare.

Det finns samma goda skäl att ifrågasätta den nya valberedningen med Berit Högman som ordförande. Den föreslog Omar Mustafa som ledamot till partistyrelsen.

Någon research verkar inte Högmans gäng ha ägnat sig åt. Traditionen i partiet tycks vara att vissa distrikt har rätt till ett visst antal platser. Därför godtog valberedningen och kongressen förslaget från Stockholms arbetarekommun att utse Mustafa. Samtidigt som man förbigick Ylva Johansson. Ett av partiets tyngre namn. Inte bara före detta statsråd utan också arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Hon konstaterade själv att det betydde att talespersonerna för partiets två mest prioriterade ämnen – jobben och skolan – inte betroddes sitta i partistyrelsen.

Och visst ter det sig obegripligt att inte Ibrahim Baylan och Ylva Johansson platsade men väl Omar Mustafa.

Partiledningen kan inte friskriva sig från ansvar. Men det tyngsta har förstås Stockholms arbetarekommun. Där borde man ha insett vad Omar Mustafa representerade. Den enda rimliga förklaringen torde vara att man ville öka andelen ledamöter med utländsk bakgrund. Det är en högst angelägen ambition. Men det får inte ske till priset av slapp bakgrundskontroll.

Möjligen är det också lite belastande att ordföranden i Islamiska förbundet tvingades avgå från den socialdemokratiska partistyrelsen först sen det blivit känt att förbundet i sina stadgar hade grumliga formuleringar om skillnader i varje köns lagliga status. Något som låter som att män och kvinnor inte ska ha samma lagliga rättigheter.

Det är förvisso synnerligen belastande för en partistyrelseledamot i ett feministiskt parti. Men borde inte Omar Mustafas upprepade inbjudningar av kända antisemiter och krav på att Sverige borde skicka JAS-plan för att bomba Israel ha räckt för att partiledningen och/eller Stockholms arbetarkommun skulle avsätta honom?

Det kunde ha sopat undan alla tvivel efter Ilmar Reepalus ifrågasatta uttalanden om att Socialdemokraterna verkligen tar hårt och bestämt avstånd från allt som ens kan misstänkas som antisemitism.

Men det skedde inte.

Stefan Löfven ska nog vara tacksam över att det inte är någon mer partikongress före val. Med såna valberedningar som Socialdemokraterna väljer gång på gång, behöver partiet inga yttre fiender.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag