Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G: Debatten viktigast för Löfven

I kväll möts Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt för första gången.

I kväll möts de - statsministern Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Lövfen.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström tar pulsen på partiledarna.

JIMMIE ÅKESSON

K-Gs kommentar: Opinionen har inte gått särskilt bra på sistone och partiet har misslyckats med sin profilfråga. Flykting- och invandringspolitiken är i dag snarast generösare än före valet 2010. SD erbjöd alliansen en kohandel, som innebar ja till ett femte jobbskatteavdrag i utbyte mot inskränkningar av invandringen. Reinfeldt sa nej. Partiet har då och då "hämnats" genom att bidra till nederlag för alliansen i riksdagen.

JONAS SJÖSTEDT

K-G Bergström. Foto: Foto: Ylwa Yngvesson K-Gs kommentar: Efter en succéstart är Vänsterpartiet tillbaka på Ohly-nivå. Sjöstedt lyckades attrahera sossar så länge Håkan Juholt ledde S, men när Löfven tog över, återvände de. Frågan är om Sjöstedt i kväll ska lyckas/vilja skicka ut några signaler om förnyelse av vänsterpolitiken, som uppenbart inte förmår attrahera fler än 5-6 procent av väljarna.

GUSTAV FRIDOLIN

K-Gs kommentar: Mp har under Gustav Fridolins och Åsa Romsons ledning hamnat i politisk skugga. Opinionssiffrorna står och stampar. Partiet framstår som mer av vänsterparti jämfört med Wetterstrand/Erikssons och ägnar sig åt politisk ökenvandring. De inviter som alliansen har fått saknar trovärdighet.

STEFAN LÖFVEN

K-Gs kommentar: Efter tre smekmånader är nye s-ledaren nere på jorden. Första maj-talet kändes oinspirerat och partiets skuggvårbudget var nästan lika innehållslös som den riktiga. Inte för någon annan torde kvällens debatt vara lika viktig som för Löfven. Han måste nu visa att han klarar politisk debatt på toppnivå och kommer att mätas mot Reinfeldt. Han har inte råd att förlora.

FREDRIK REINFELDT

K-Gs kommentar: Debatten blir en av hans viktigaste. Han har en förfärlig vinter bakom sig med separation och vikande opinionssiffror. Han har för första gången på cirka fem år fått en oppositionsledare som är ett allvarligt hot mot regeringen. En framgång i debatten ökar hans chanser att stoppa Löfvens frammarsch. Reinfeldt har en klar fördel framför Löfven. Han har en i huvudsak enig allians bakom sig. Hans huvudproblem är avsaknad av majoritet i riksdagen.

ANNIE LÖÖF

K-Gs kommentar: Ligger risigt till. Inga som helst tecken till Lööfeffekt. Hennes tal innehåller alldeles för många klyschor och politisk snömos. Hon gjorde dessutom bort sig grovt i Ekots Lördagsintervju för några veckor sen, då hon slirade på frågorna om vapenexport och om Kina var diktatur eller demokrati. Frågan är om inte centern valde fel ledare. Den mest anonyme i trojkan som konkurrerade - Anders W Jonsson - framstår i dag som den stabilaste.

JAN BJÖRKLUND

K-Gs kommentar: Har en svag formkurva. Opinionssiffrorna ligger under 2010 års valresultat. Trots ihärdiga försök att reformera skolan, kommer det ständigt nya kallduschar. Senast skolverket som häromdagen kritiserade det fria skolvalet. Internt har Björklund fått viss kritik för att ha svängt om fler pappamånader. Han är dock en skicklig debattör, vilket borde gynna honom i kväll.

GÖRAN HÄGGLUND

K-Gs kommentar: Har möjligen äntligen fått arbetsro efter att ha slagit Mats Odell i januari. Men opinionssiffrorna är som vanligt dystra mellan valen, eftersom ingen "taktikröstar". Hägglund kommer dessutom långt ner på talarlistan, om man utgår från partiernas storleksordning. Han brukar inte komma till sin rätt i debatter. Hans överlägsna humor hörs inte heller särskilt ofta, när han debatterar. Vilket är synd.