K-G Bergström svarade på frågor i Expressen TV under eftersnacket till partiledardebatten. Foto: Expressen TVK-G Bergström svarade på frågor i Expressen TV under eftersnacket till partiledardebatten. Foto: Expressen TV
K-G Bergström svarade på frågor i Expressen TV under eftersnacket till partiledardebatten. Foto: Expressen TV
Partiledarna under Agenda-debatten. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅNPartiledarna under Agenda-debatten. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarna under Agenda-debatten. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin (MP) var svagast i debatten enligt K-G Bergström. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅNIsabella Lövin (MP) var svagast i debatten enligt K-G Bergström. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin (MP) var svagast i debatten enligt K-G Bergström. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

K-G Bergströms svar om partiledardebatten

Publicerad

Partiledardebatten innebar hätska angrepp och udda formuleringar.

Här kommenterar Expressens politiske krönikör K-G Bergström innehållet.

Var det en bra debatt?

– Den var en utomordentligt bra med tanke på att det inte är valrörelse.

Det var bara fyra ämnen den här gången. Var det ett lyckat upplägg?

– Det var bra att man hade färre ämnen, det har blivit lite väl hackat tidigare. Det fungerade framför allt bra med dueller i de olika ämnen. Men det fungerade inte så bra mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf, det kom att bli väldigt hätskt och Åkesson pressade henne gång på gång genom att fråga hur hon ska kunna avsätta Löfven om hon inte vill prata med honom. Dret var en uppenbar strategi att tvinga henne till eftergift men det lyckades inte.

"Lööf har varit konsekvent"

Centerpartiet har utmålats som en motvikt till delar av alliansen och Sverigedemokraterna. Var den skillnaden fortsatt tydlig?

– Ja, det var i alla fall tydligt att Centern inte vill ha med Sverigedemokraterna att göra. Annie Lööf har varit väldigt konsekvent och det är det som väljarna belönat henne för.

När brann det till mest i debatten?

– Jag tyckte det brände till nästan hela tiden. Det började tidigt med id-kontroller där Jimmie Åkesson ansåg att det var ansvarslöst att avskaffa dem i Öresund. Då visade sig också sprickan i alliansen, där liberaler och centerpartister tycker det är bra med avskaffandet men KD och M ansåg tydligt att det var för tidigt och kan leda till flera asylsökande.

"Rätt festliga formuleringar"

Hur var det med rekvisita och på förhand uttänkta formuleringar?

– Det fanns ett antal rätt festliga formuleringar. Det var lite pikant att både Jesus och tomten åberopades i debatten. Och Lööf sa att fler lyckats åka upp i rymden än de beredskapsjobb som regeringen skapat. Så det var väldigt mycket raka besked. Annie Lööf var väldigt tuff mot Löfven och sa att han ägnar sig åt alternativ historieskrivning - och det är ju en omskrivning för lögnaktig historieskrivning.

Var det någon som inte syntes i debatten?

– Jag tycker att Isabella Lövin gjorde den svagaste insatsen. Löfven och Batra framstår inte som de naturliga ledarna för sina block. Jonas Sjöstedt är väl så skicklig eller skickligare, och Björklund och Lööf och egentligen även Busch Thor är skickligare än Batra.

 

LÄS MER: Så var debatten – alla fyra ronder

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag