Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

K-G Bergström: "Usla opinionssiffror skäl nog att överväga situationen"

Expressens politiske kommentator K-G Bergström är inte förvånad att det är oroligt inom Moderaterna och att Anna Kinberg Batra tros "ryka före valet".
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifterna att det mullrar i Moderaterna runt partiledaren Anna Kinberg Batra efter de svaga opinionssiffrorna förvånar inte Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

Tvärtom.

– Nej, jag är förvånad snarast att partiet har visat tålamod så länge med tanke på att Moderaterna har backat så länge, säger han.

Anna Kinberg Batras framtid som partiledare för Moderaterna blir alltmer ifrågasatt i takt med att opinionssiffrorna faller.


LÄS: M-källor: "Anna Kinberg Batra ryker innan valet” 


I november hade Moderaterna 22,8 procent i SCB:s mätning. Men i DN/Ipsos opinionsmätning från förra veckan hade siffran rasat till 15 procent, vilket var ett ras med tio procentenheter jämfört med i maj 2016. Och nu knakar det inom partiet, uppger källor.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström är inte förvånad och har förståelse för att ingen offentligt kritiserar Kinberg Batra.

"Ingen vill framstå som illojal"

– Det är ingen som vill framstå som illojal eller som skarprättare. Sådana här processer brukar vara väldigt slutna, säger Bergström i Expressen TV.

Han menar att det inte behövs så många faktorer för att en partiledare ska tappa i förtroende inom sitt parti när det kommer till de fundamentala sakerna.

– Nej, jag tycker att usla opinionssiffror räcker väldigt gott för att en partiledare ska överväga sin situation och andra ska börja fundera över vad de ska göra för med såna siffror tappar även de sitt uppdrag, säger Bergström.

Därmed inte sagt att Anna Kinberg Batra är körd som partiledare för Moderaterna ännu med ett drygt år kvar till riksdagsvalet.

Kan sitta kvar

– Så länge det finns en majoritet som vill att hon ska sitta kvar om inte hon själv känner det bäst att kliva av eller kasta in handduken, säger K-G Bergström.

Han ser främst två skäl till Moderaternas svaga opinionssiffror och det minskade förtroendet för Anna Kinberg Batra som partiledare och det är en kombination av två saker:

– Det besked hon lämnade i januari, att Moderaterna är beredda att föra samtal med Sverigedemokraterna gjorde att hon tappade liberala väljare till Centern. Den andra är, om jag ska tala klarspråk, att hon är en usel kommunikatör och undviker frågor från journalister och från konkurrenter. Det ger ett överklassigt intryck, säger vissa, men hon är i sin framtoning ingen succé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.