Expressens K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson
Expressens K-G Bergström.  Foto: Ylwa Yngvesson

K-G Bergström: SD:s framgångar äventyras

Publicerad

För Sverigedemokraterna kunde den nya skandalen knappast komma mer olägligt. Partiet har under hösten i flera mätningar blivit tredje största parti.

Partiledaren har försökt öka partiets salongsfähighet genom nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

Sverigedemokraterna hade dessutom lyckats rekrytera en proffsig ekonomisk talesman efter fiaskot med Johnny Skalin.

Alla de här framgångarna riskerar nu att äventyras. Det är tveksamt om SD, i varje fall den närmaste tiden, kan förbli tredje största parti. Partiledarens nolltolernas mot rasism har inte mycket trovärdighet, när det visar sig att de attityderna fanns, och förmodligen finns, till och med i hans närmaste omgivning. Och partiets finansministerkandidat, Erik Almqvist, ja han är ju redan historia.

För varje annat riksdagsparti skulle en skandal av den dignitet som Expressen avslöjat ha varit förödande. Det skulle ha lett till dramatiska opinionsras. Det finns inte skäl att räkna med det när det gäller SD. Visst lär partiet skadas. Men kärnan i partiet torde knappast uppröras. De har ju valt Sverigedemokraterna, därför att de sympatiserar med partiets invandrarpolitik.

Däremot borde det bli svårare att attrahera vanliga missnöjesväljare som knappast vill identifieras med ett parti med rasiststämpel.

Sverigedemokraterna har ändå mitt i allt lite tur med timingen. Det är uppenbart att Sverige går in i en allvarlig ekonomisk kris. Såndana gynnar nästan alltid högerpopulistiska partier.

Men det är för tidigt att uttala sig tvärsäkert om effekterna.

Vad händer med den andre riksdagsledamoten, Kent Ekeroth som var med Almqvist under bråket? Och kommer partiet att utesluta Erik Almqvist?

Det borde vara självklart med tanke på nolltoleransen, men är inte givet eftersom Almqvist anses stå partiledaren nära. En uteslutning skulle också innebära att den före detta ekonomiske talesmannen blir utan försörjning, eftersom han sagt sig inte vilja bli politisk vilde i riksdagen. Redan vanliga riksdagsledamöter anser sig ha svårt att skaffa likvärdiga jobb. För sverigedemokratiska före detta parlamentariker lär det vara ännu svårare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag