Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

K-G Bergström: SD har inte fattat allvaret

Publicerad

Timeout i två dagar visar att Sverigedemokraternas ledning och Kent Ekeroth själv inte fattat allvaret i Expressens avslöjanden. För det är enligt partiets pressekreterare bara under resten av den här veckan Ekeroth har ställt in sina engagemang. Sen får man se.

Som politisk gest torde det tillhöra de fjuttigaste. Om verkligen Jimmie Åkesson menar något med sin så kallade nolltolerans mot olämpligt beteende, måste han se till att partistyrelsen utesluter både Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Det förefaller inte särskilt troligt att det kommer att ske. Inte bara för att de två tillhör hans närmaste bundsförvanter. Snarare lär det handla om bristande krisinsikt. De många reaktioner som jag har fått efter Expressen-scoopet och andra reaktioner på sociala medier, tyder på att SD-anhängarna snarast försvarar deras beteende. Det skulle förmodligen leda till öppen revolt i partiet om de utesluts. Problemet är sannolikt att de allra flesta i partiet använt samma rasistiska språkbruk eller åtminstone inte finner rasistiska uttryck som anstötliga.

 

Det finns och har funnits åtskilliga högerpopulistiska eller högerextrema partier. Sverigedemokraterna skiljer sig i huvudsak från de tidigare nordiska varianterna. Fremskrittspartiet i Norge uppstod som en protest mot norsk alkoholpolitik. Dansk Folkepartis föregångare Mogens Glistrups parti var ett allmänt missnöjesparti. Ny demokrati likaså. Visst har alla tre partierna varit kritiska mot för stor invandring. Men Ian och Berts parti var inte det enfrågeparti som SD länge varit. För dem var det lika angeläget att bekämpa övernitiska lapplisor som invandringen. Sverigedemokraterna är däremot ett parti med bruna rötter och med i huvudsak en profilfråga. Visst har partiet försökt bredda sig, men fortfarande dominerar motståndet mot en generös invandringspolitik.

 

Jimmie Åkesson har en mycket otacksam uppgift. Han har försökt bekämpa de värsta avarterna. Men det är mest lokalpolitiker som har drabbats av hans bannbullor. Han hade inget annat val än att avsätta Almqvist. Annars skulle ju kampanjen om nolltolerans bara ha framstått som löjeväckande. Men den kommer att sakna trovärdighet så länge Almqvist och Ekeroth är kvar i riksdagen och i partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag