K-G Bergström: SCB överskattar ofta S

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
K-G Bergström.
Foto: Ylwa Yngvesson

Regeringen med Socialdemokraterna i spetsen går framåt i SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Men Expressens politiske kommentator K-G Bergström är skeptisk.

– SCB överskattar nästan alltid S ställning, säger han.

I SCB:s partisympatiundersökning går regeringspartierna framåt med 1,5 procent. Men det är bara ökningen för S som är statistiskt säkerställd.

– Det första man kan konstatera är att det här går delvis mot den opinionsförteckning som övriga opinionsinstitut har visat under hösten. Där det har visat sig att blocken närmar sig varandra, säger han.

I stället bedömer Bergström att ökningen beror på att SCB har en tendens att överskatta S i sina undersökningar.

– De rödgröna är starkare nu än vid valet. Den opinionsutvecklingen har inte de vanliga opinionsinstituten visat. Men det är inte ovanligt att SCB ger bättre utdelning för de rödgröna, än de övriga opinionsinstituten, säger Bergsström.

"Taktikröstar inte i opinionsundersökningar"

Även Moderaterna tar ett litet kliv framåt som är statistiskt säkerställt och får 24,2 procent, i jämförelse med valresultatet på 23,3 procent.

– Det är en effekt av att folk inte taktikröstar i opinionsundersökningar, vilket många moderater gör i val, säger K-G Bergström.

Övriga allianspartier backar i undersökningen, men minskningarna är endast säkerställda för KD, där flera väljare gått över till Moderaterna.

"SD underskattas"

Samtidigt backar SD med 0,5 procent i SCB-undersökningen i jämförelse med valresultatet, men de nya siffrorna är inte statistiskt säkerställda.

– Det är små skillnader, men historiskt har opinionsundersökningar underskattat SD. Jag förhåller mig därför skeptisk till SCB:s siffror när det gäller SD, säger K-G Bergström.

Kategorin "Övriga partier", där Fi ingår som största parti, backar med 0,7 procent och minskningen är statistiskt säkerställd.

– Det är naturligtvis Fi-väljare som är besvikna över att de inte fick in sitt parti i riksdagen, säger K-G Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.