K-G Bergström: På tiden att alliansregeringen föreslår en justering

Publicerad
Uppdaterad
Expressens politiska krönikör - K-G Bergström - följde måndagens presskonferens med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) med stort intresse.
- Det var på tiden att alliansregeringen föreslår en justering av de här reglerna, säger K-G.
Enligt Bergström kan sjukförsäkringen mycket väl ha bidragit till att alliansregeringen inte fick egen majoritet efter riksdagsvalet i höstas.
– Före valet var det mycket uppmärksamhet kring enskilda fall och det kan mycket väl ha gjort att de rödgröna och Sverigedemokraterna berövade alliansen majoriteten.
– Mot den bakgrunden är det inte en dag för tidigt att de lägger fram justeringar, säger han.

Taktiskt

K-G Bergström. Foto: Ylwa YngvessonAtt alliansen väljer att lägga förslaget som en del av budgetpropositionen kan vara ett taktiskt val, menar Bergström, då det blir svårare för oppositionen att fälla förslaget:
– Med reservation så kan jag säga att jag tror att det här är ett sätt för att undvika nederlag i riksdagen.
Att de mindre partierna i regeringen – Kristdemokraterna, Folkpartiet och till viss del Centerpartiet - har haft stor del i detta förslag tycker han är tydligt.
– Deras reaktioner mot uppenbara bristerna i systemet har varit hårdare från dem än från Moderaterna. Det har nog gett ett ökat tryck på Moderaterna att verkligen gå med på det här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag