K-G Bergström om SD:s petning av Ekeroth: ”En belastning”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det kom antydningar redan i höstas att partiledningen höll på att tappa förtroendet för honom", säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström om att Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista.
Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth polisanmäldes för misshandel utanför en krog vid Stureplan i november 2016. Han fälldes i tingsrätten – men friades i hovrätten i december i fjol.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista.

Ingen stor skräll, enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

– En riksdagsledamot som blir en belastning för sitt parti är i grunden ingen framgångsrik politiker, säger han i Expressen TV.

På den 60 namn långa riksdagslista som Sverigedemokraterna nu har sammanställt inför valet i höst finns inte Kent Ekeroth med. Det avslöjade Aftonbladet och Samhällsnytt på torsdagen.

Det har stormat en hel del kring Ekeroth den senaste tiden, särskilt efter att han polisanmäldes för misshandel utanför en krog vid Stureplan i november 2016. SD-politikern fälldes i tingsrätten – men friades sedan i hovrätten i december i fjol.


LÄS MER: Åklagarens angrepp mot Ekeroth – efter utspelet 


Kent Ekeroth petad från SD-lista

Nu väljer partiledningen att peta honom på riksdagslistan.

– Jag blev inte störtöverraskad, men det var inte en självklarhet efter den friande domen mot Ekeroth att han skulle petas från hela listan, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

Han fortsätter:

– Men det kom antydningar redan i höstas att partiledningen höll på att tappa förtroendet för honom. De uppfattade honom som en belastning. Han blev alltför ofta inblandad i olika skandaler och mot den bakgrunden är det ingen stor skräll.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth polisanmäldes för misshandel utanför en krog vid Stureplan i november 2016. Han fälldes i tingsrätten – men friades i hovrätten i december i fjol.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Enligt K-G Bergström har Ekeroth uppträtt med dåligt omdöme "ett antal gånger".


LÄS MER: Kent Ekeroth ifrågasätter Mattias Karlssons uttalande 


K-G Bergström: "Dåligt omdöme"

– Det har inte varit helt okomplicerat hos partiledningen för han är förmodligen populär bland en del grupper i partiet, säger Bergström i Expressen TV.

Han säger att han inte har följt Ekeroths tid i riksdagen så pass noga att han kan ge något direkt slutomdöme inför Ekeroths troliga utträde i höst.

– Men han har uppträtt med så pass dåligt omdöme ett antal gånger så slutbetyget måste ändå bli väldigt väldigt dåligt, oavsett hur många motioner han har väckt och så vidare.

K-G Bergström avslutar:

– En riksdagsledamot som blir en belastning för sitt parti är i grunden ingen framgångsrik politiker.

Riksdagslistan ska spikas under SD:s valkonferens den 17-18 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.