Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G Bergström om partiledardebatten

K-G Bergström i Expressen TV:s sändning. Foto: Expressen TV
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) rök ihop flera gånger under partiledardebatten.

Årets fjärde partiledardebatt är till ända. 

Ulf Kristersson gick till angrepp mot Stefan Löfven och Gustav Fridolin blev uppläxad av SVT:s Mats Knutsson. 

Samtidigt rök Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ihop med SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

Så här tycker Expressens K-G Bergström om kvällens debatt. 

Hur mycket stod på spel för Ulf Kristersson?

– Han hade inte råd att göra bort sig i debatten. Han måste visa sig slagkraftigare som debattör än sin företrädare. Han ska helst vinna debatten mot statsministern och i varje fall visa att han är ett kompetent statministeralternativ. 


LÄS MER: Följ partiledardebatten här

Hur tycker du han skötte sig under första halvan? 

– Redan nu visar han att han är en skickligare debattör och kommunikatör än Anna Kingberg Batra. Han är ledigare och repliksnabbare, men det innebär inte att han är bästa debattören. Möjligtvis var Kristersson snäppet bättre än Stefan Löfven för han var inte så övertygande. 

Vad är den största skillnaden på Ulf Kristerssons utgångsläge hösten 2017 jämfört med hans företrädares situation?

– Först och främst så handlar det om 23 procent som hon ärvde siffran från valet 2014. Om man utgår från opinionsläget så ligger Kristersson på 17 procent vilket är en betydande skillnad. Det är en fördel för honom. 

Efter debatten konstaterade K-G Bergström att tittarna inte fick särskilt många nya besked. 

– Jag kan inte påstå att det kom något uppseendeväckande nytt besked. Möjligen var det en uppenbar skillnad på synen på vinsttak i välfärden. Statsministern sa att vi vill bara ha vinst tak i äldreomsorgen och skolan och inte i sjukvården. Det var det uppenbart att Jonas Sjöstedt inte alls var nöjd med, säger K-G Bergström i Expressen.

Var det något som förvånade dig i debatten?

– Jag tycker det var en väldigt spännande och intressant debatt. Jag tycker att det som var anmärkningsvärt är att Jimmie Åkesson blev så påpackad. Jag tror han aldrig har utsatts för sådana attacker i en tidigare debatt. EBT var stenhård och talade om att hans riksdagsgrupp var en skandalfabrik. Ebba Busch Thor fick återfall till sin tidiga tid som partiledare då hon var Betong-Ebba.

– Sjöstedt krävde att han ska be om ursäkt för det Mattias Karlsson gjort mot en invandrare. Det var väldigt heta meningsutbyten. Andemeningen var från både borgerligt och rödgrönt håll att Sverigedemokraterna har gått i en mer skandalös utveckling till mötes. 

Hur tycker du det till slut gick för Kristersson?

– I första  halvlek tycker jag han fick en egen duell med statsministern, där klarade han sig hyggligt. Men han kom bort lite i andra halvlek. Med det debattupplägg som SVT väljer så blir det på det här sättet. Han klarade debatten klart bättre än vad företrädaren klarade sina debatter. Jag tror det är det allra viktigaste för honom. Sen om han var bättre än Stefan Löfven och de andra, det är jag inte beredd att ge någon dom på. 

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson om Mattias Karlssons kritiserade bild