K-G Bergström: Han måste bli statsminister

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt skrev igår in sig i den svenska historien. Dit kommer man automatiskt om man väljs till partiledare för landets största parti.
Men för att få större utrymme än en parentes krävs att partiledaren också blir statsminister.
Om Juholt någonsin blir regeringschef återstår att se. Tyvärr för honom är det inget som han kan avgöra av egen kraft.
Hur tror du det går?
Det är den vanligaste frågan jag får i min roll som politisk kommentator.
Det har gällt Håkan Juholt i högsta grad. Det enkla svaret är att det vet ingen. Vi kan kommentera dagens situation med hygglig träffsäkerhet. Men när det gäller framtiden finns alltför många olika scenarios och omständigheter, som kan göra den seriösaste prognos värdelös.

Låt mig ändå rada upp några förhållanden som gynnar Håkan Juholt:
1 Det är ovanligt lätt att leva upp till de förväntningar som finns. Partiet gjorde ett uselt val. Efter valet har Socialdemokraterna genomlidit en kaosartad valberedningsprocess där höger ställts mot vänster.
Att göra ett mindre dåligt val än 2010, borde inte vara någon större prestation. Att ena partiet och ingjuta optimism, torde också vara relativt enkelt. Partimedlemmarna vill ju ha ett slut på trätan.
2 Väljarna brukar tröttna på sittande regering efter två eller tre mandatperioder. Det kan gynna Juholt 2014. Reinfeldts regering är också svagare än den förra. Det är en minoritetsregering,som åker på stryk i riksdagen med jämna mellanrum. Det kan försvaga förtroendet för den.

Kristdemokraterna och Centern ligger så illa till i opinionen, att de frestas till profileringar och soloturer, som frestar på sammanhållningen.
Den som hittills har varit ett trumfkort för alliansen.
Däremot kan den starka svenska ekonomin och prognoser som tyder på lägre arbetslöshet förstås verka till Juholts nackdel.
Men ändå återstår många snubbeltrådar för Oskarshamnssonen.
Han är den svagast meriterade socialdemokratiske partiledaren i modern tid. Ingen ministererfarenhet.

På presskonferensen försvarade han den bristen med att han minsann varit politisk sakkunnig hos försvarsministrar. Medan till exempel Fredrik Reinfeldt knappast hade satt sin fot i regeringskansliet, när han tillträdde.
Det senare är korrekt. Men det är ett svagt argument.
Hur allvarlig bristande regeringserfarenhet är, visade Reinfeldts första tid med önskvärd tydlighet. Inom nåt år hade han förlorat tre ministrar. Det hade aldrig inträffat med en erfaren regeringschef.

Ändå var moderatledaren bättre meriterad än Juholt.
Fredrik Reinfeldt hade varit ordförande i MUF, vilket innebär ansvaret för en nationell organisation. Han hade också varit ekonomisk talesman för sitt parti. Dessutom hade han akademisk ekonomexamen.
Att jämföra med Juholts tvååriga gymnasiestudier på social linje.

Håkan Juholt har en mycket smal ämnesmässig bakgrund. Han har praktiskt taget under hela sin riksdagsmannakarriär bara ägnat sig åt försvarspolitik. Inte hanterat ekonomisk politik, inte arbetsmarknad, inte sociala frågor och inte utbildning, forskning och andra tillväxtfrågor.
Men som sagt förväntningarna är små. Det underlättar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag