K-G Bergström. Foto: Olle Sporrong
K-G Bergström. Foto: Olle Sporrong

K-G Bergström: Grymt av SVT

Publicerad
Uppdaterad
Karin Hübinette tvingas sluta som programledare för SVT:s "Agenda" och "Aktuellt" när storasyster Hillevi Engström blir arbetsmarknadsminister.
Nu reagerar flera tunga SVT-namn starkt mot beslutet.
- Det är grymt och obarmhärtigt mot Karin Hübinette, säger SVT:s programledare K-G Bergström.
Karin Hübinette kommer inte att leda "Aktuellt" och "Agenda" efter att hennes syster har fått en tung ministerpost. Istället tänker SVT ge henne nya arbetsuppgifter.
K-G Bergström skräder inte orden när det gäller hur SVT hanterat ärendet.
- Det är absurt att hon ska straffas för att hennes syster får ett finare jobb. Jag har förståelse för att det kan vara ett problem med "Aktuellt" eftersom det sänds varje dag.  Men ”Agenda” kommer en gång i veckan och är planerat långt i förväg, där vet man för det mesta vem man ska intervjua. Om Karin då måste intervjua arbetsmarknadsministern kan man byta ut henne mot antingen Anna Hedenmo, eller i värsta fall kan de ringa mig så kan jag komma med varsel.

"Tycker synd om henne"

- Jag tycker synd om henne. Det är grymt och obarmhärtigt mot Karin Hübinette. Det är ett gott uppsåt att SVT vill värna om år opartiskhet, men de har överreagerat.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson beklagar att Karin Hübinette slutar som programledare på "Aktuellt" och "Agenda".
- Jag tycker att när det gäller uppdraget på ”Agenda” hade man kunna lösa det med att Anna Hedenmo gick in när det handlar om arbetsmarknadspolitik. "Aktuellt" är en annan sak, det är dagsnyheter och man vet inte vad som händer på kvällen. Då är det mycket svårare.

"Ständigt anklagad"

Samtidigt kan Mats Knutsson förstå problemet.
- Har du den positionen hon har så kommer du ständigt att bli anklagad för jäv, de politiska motståndarna kommer direkt att utnyttja en sådan här sak.
Även nyhetsankaret Claes Elfsberg önskar att det gick att lösa på annat sätt.
- Karin är en oerhört skicklig programledare och jag önskar verkligen att hon kunde stanna kvar på det jobbet, men jag ser ju också bekymret. Men om det skulle finnas något praktiskt sätt att lösa detta så skulle det vara jättebra.

"Känslomässigt omöjligt"

Enligt Eva Landahl, chef för Aktuellt och samhällsprogrammen i SVT, är det omöjligt för Karin Hübinette att vara kvar på "Aktuellt" och "Agenda".
- Karin leder två program som är nyhetsstyrda. Och Karins syster har fått en av de tyngsta posterna som finns i regeringen. Det betyder att vi troligen av och till kommer att ha Hillevi Engström som gäst i studion och Karin kan inte stå och intervjua sin syster i en granskande intervju. Det är känslomässigt omöjligt för henne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag