K-G Bergström. Foto: Ylwa Yngvesson
K-G Bergström.  Foto: Ylwa Yngvesson

K-G Bergström: "Det var ofrånkomligt och logiskt"

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholts besked om att han avgår som partiledare var väntat.
Det säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.
- Det var ofrånkomligt och logiskt.
Under en presskonferens i Oskarshamn meddelade den förre S-ledaren Håkan Juholt att han avgår som partiordförande med omedelbar verkan.
Beskedet var enligt K-G Bergström ofrånkomligt.
- Det var väntat i förhållande till vad vi har läst i alla möjliga medier - trots att partisekreteraren på presskonferensen i går sa att han skulle fortsätta. Om det blir Carin Jämtin som tar över så var kanske inte förspelet det bästa för henne eftersom hon ljög i går, säger Expressens politiske kommentator.

"Personlig katastrofstund"

Håkan Juholt åkte hem till Oskarshamn efter det verkställande utskottets två dagar långa krismöte. En dag efter att partisekreteraren Carin Jämtin hade sagt att han stannar kvar meddelade han sin avgång i Oskarshamn.
- Han måste ha sin fulla rätt att välja plats för beskedet. Han tog inga frågor men i en sådan här fullständig personlig katastrofstund kan man inte ställa normala krav på en partiledare, säger K-G Bergström om förfarandet.
Socialdemokraterna har kallat till presskonferens klockan 16.30 på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.
- Jag antar att de ger beskedet att Carin Jämtin tills vidare fungerar som partiledare tills man väljer en ny. Om det sker på ordinarie kongress eller på en extrakongress får vi nog besked om senare, säger Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag