Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

K-G Bergström: Det kan leda till ett nyval

Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Foto: Expressen TV
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/Tt

Moderaternas uppgång i opinionen kan leda till nyval.

Det menar Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

– Om den här trenden håller i sig kommer alliansen att få ett intresse av att tvinga fram nyval, säger han.

Den nya Sifo-undersökningen bjöd på ett chockbesked för Socialdemokraterna. Partiet får endast 23,2 procent av väljarstödet, och gör därmed sitt sämsta resultat i en Sifo undersökning någonsin.

– Det är sämre än resultaten de hade under katastroftiden med Håkan Juholt, det är den värsta nyheten de kunde ha fått, säger K-G Bergström.

Han tror att en stor anledning till tappet är regeringens migrationspolitik.

– Väljarna gillar visserligen restrektionerna som införts, men de har uppenbart inte förtroende för att regeringen kan hantera migrationspolitiken. Kommunalskandalen och Margot Wallströms lägenhetsaffär har heller knappast varit till gagn för partiet, säger K-G Bergström.

Han menar även att de varit för dåliga på att nå ut med uppgifter som är positiva för regering. Som att ekonomin går bra och att arbetslösheten är på väg ned.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin uttalade sig om siffrorna i en skriftlig kommentar. "Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera. För att vända opinionstrenden behöver vi under 2016 fortsätta hantera migrationsfrågan och tydligare än tidigare prioritera att värna välfärden så människor känner trygghet, se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framför allt - bekämpa arbetslösheten så fler är med och jobbar och bidrar" skriver hon.

Moderaterna lockar väljare av SD

Om undersökningen var dyster läsning för Socialdemokraterna ser det desto ljusare ut för Moderaterna. Partiet ökar med 3,5 procentenheter till 25,6 procent. Därmed är man det största partiet i mätningen.

Enligt K-G Bergström beror det till stor del på den nya restriktiva migrationspolitik som partiet för under Anna Kinberg Batra.

– Många moderata väljare flydde till Sverigedemokraterna, med den nya restriktiva migrationspolitiken känner de sig mer hemma i sitt gamla parti och kommer tillbaka. Sedan lockar de även missnöjda väljare från Socialdemokraterna som tidigare kanske skulle ha gått till Sverigedemokraterna. Att de kan locka väljare från både S och SD innebär att de har ökad potential, säger han.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kommenterade i går att han trodde att ökning berodde mycket på partiets migrationspolitik.

– Det finns ett starkt stöd för detta hos väljarna. Jag tror att allt fler upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Löfven-regeringen som inte har klarat av att hantera flyktingkrisen bra. Och regeringen saknar svar på den stora integrationsutmaningen, säger Tomas Tobé.

Kan bli nyval

Gapet mellan blocken ligger enligt mätningen nu på 5,5 procentenheter. Om den utvecklingen fortsätter kan det bli intressant för alliansen att försöka tvinga fram ett nyval menar Bergström.

– Det är för tidigt att säga än, men om gapet ökar kan de få ett intresse av det, säger han.

Även Kristdemokraterna ökar i mätningen. Det beror också på att de antagit en striktare migrationspolitik menar K-G Bergström.

– Det är den bästa notering de haft med Ebba Busch Thor som partiledare, det kan man nog anta har med den migrationspolitiska skärpningen att göra, säger han.

Sverigedemokraterna backar med 0,8 procentenheter, vilket kan vara ett tecken på att väljare som är missnöjda med migrationspolitiken nu börjat hitta till andra partier. K-G Bergström tror inte att partiet kommer att fortsätta växa på det sätt det gjort hittills.

– Flera undersökningar visar att de inte ökar längre, det illustrerar en iakttagelse som forskare gjort att högerextrema partier brukar ha ett tak på omkring 20 procent, säger K-G Bergström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!