Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Foto: Expressen TVExpressens politiske kommentator K-G Bergström. Foto: Expressen TV
Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Foto: Expressen TV
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TtModeraternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/Tt
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/Tt

K-G Bergström: Det kan leda till ett nyval

Publicerad

Moderaternas uppgång i opinionen kan leda till nyval.

Det menar Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

– Om den här trenden håller i sig kommer alliansen att få ett intresse av att tvinga fram nyval, säger han.

Den nya Sifo-undersökningen bjöd på ett chockbesked för Socialdemokraterna. Partiet får endast 23,2 procent av väljarstödet, och gör därmed sitt sämsta resultat i en Sifo undersökning någonsin.

– Det är sämre än resultaten de hade under katastroftiden med Håkan Juholt, det är den värsta nyheten de kunde ha fått, säger K-G Bergström.

Han tror att en stor anledning till tappet är regeringens migrationspolitik.

– Väljarna gillar visserligen restrektionerna som införts, men de har uppenbart inte förtroende för att regeringen kan hantera migrationspolitiken. Kommunalskandalen och Margot Wallströms lägenhetsaffär har heller knappast varit till gagn för partiet, säger K-G Bergström.

Han menar även att de varit för dåliga på att nå ut med uppgifter som är positiva för regering. Som att ekonomin går bra och att arbetslösheten är på väg ned.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin uttalade sig om siffrorna i en skriftlig kommentar. "Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera. För att vända opinionstrenden behöver vi under 2016 fortsätta hantera migrationsfrågan och tydligare än tidigare prioritera att värna välfärden så människor känner trygghet, se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framför allt - bekämpa arbetslösheten så fler är med och jobbar och bidrar" skriver hon.

Moderaterna lockar väljare av SD

Om undersökningen var dyster läsning för Socialdemokraterna ser det desto ljusare ut för Moderaterna. Partiet ökar med 3,5 procentenheter till 25,6 procent. Därmed är man det största partiet i mätningen.

Enligt K-G Bergström beror det till stor del på den nya restriktiva migrationspolitik som partiet för under Anna Kinberg Batra.

– Många moderata väljare flydde till Sverigedemokraterna, med den nya restriktiva migrationspolitiken känner de sig mer hemma i sitt gamla parti och kommer tillbaka. Sedan lockar de även missnöjda väljare från Socialdemokraterna som tidigare kanske skulle ha gått till Sverigedemokraterna. Att de kan locka väljare från både S och SD innebär att de har ökad potential, säger han.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kommenterade i går att han trodde att ökning berodde mycket på partiets migrationspolitik.

– Det finns ett starkt stöd för detta hos väljarna. Jag tror att allt fler upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Löfven-regeringen som inte har klarat av att hantera flyktingkrisen bra. Och regeringen saknar svar på den stora integrationsutmaningen, säger Tomas Tobé.

Kan bli nyval

Gapet mellan blocken ligger enligt mätningen nu på 5,5 procentenheter. Om den utvecklingen fortsätter kan det bli intressant för alliansen att försöka tvinga fram ett nyval menar Bergström.

– Det är för tidigt att säga än, men om gapet ökar kan de få ett intresse av det, säger han.

Även Kristdemokraterna ökar i mätningen. Det beror också på att de antagit en striktare migrationspolitik menar K-G Bergström.

– Det är den bästa notering de haft med Ebba Busch Thor som partiledare, det kan man nog anta har med den migrationspolitiska skärpningen att göra, säger han.

Sverigedemokraterna backar med 0,8 procentenheter, vilket kan vara ett tecken på att väljare som är missnöjda med migrationspolitiken nu börjat hitta till andra partier. K-G Bergström tror inte att partiet kommer att fortsätta växa på det sätt det gjort hittills.

– Flera undersökningar visar att de inte ökar längre, det illustrerar en iakttagelse som forskare gjort att högerextrema partier brukar ha ett tak på omkring 20 procent, säger K-G Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag