K-G Bergström: Aldrig sett så mycket valfläsk

Regeringens höstbudget, som presenterades i dag, har kritiserats för att vara ”valfläsk” och en ”slösa-budget”.

Enligt Expressens politiska kommentator K-G Bergström är det en klassisk – men extrem – valbudget, som väljarna säkerligen kommer att låta sig imponeras av.

– Jag har inte upplevt något liknande, säger K-G Bergström.

När regeringens höstbudget presenteras är pensionärer, ensamstående föräldrar, studenter och barnfamiljer vinnare.

Regeringens flört med barnfamiljerna ger 200 kronor mer i barnbidrag. Dessutom får kungen mer pengar nästa år – apanaget höjs med två miljoner kronor.

– Finansministrarna är för det mesta alldeles för generösa, man tippar med hjärtat, säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

Det är val om mindre ett år – märks det i budgeten?

– Det här är en klassisk, för att inte säga nästan extrem, valbudget. Det är reformer på 40 miljarder kronor. Jag har inte upplevt något liknande. Det var inte självklart, konjunkturinstitutet ansåg att det bara fanns ett reformutrymme på 12 miljarder kronor. Men här mitt i dånande högkonjunktur väljer regeringen att både höja bidrag, sänka skatter och det har naturligtvis som huvudförklaring att det är val nästa år.


Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetproposition under onsdagsmorgonen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var det några överraskningar i budgeten?

– Man har ju hållit på det kanske mest folkliga reformkravet, att höja barnbidraget – vilket man presenterar först i dag. Det som är överraskande är dels att ekonomin är så stark, man har ett budgetöverskott på 80 miljarder, vilket man då anser att man kan bränna hälften på reformer, betala av på  statsskulden och så vidare. Men man ska notera att ett av de viktigaste målen för den här regeringen är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det når man inte enligt de prognoserna som är nu. Trots högkonjunkturen har regeringen inte lyckats pressa ner arbetslösheten så att den är lägre än vad alliansen hade före finanskrisen.


LÄS MER: Magdalena Anderssons tjuvnyp på Anders Borg 


Skattesänkningarna låter ju inte som klassisk socialdemokratisk politik? 

– Nej det får man säga att det var lite oväntat. Det är inte bara nästa år som man sänker skatterna med netto sju miljarder, 2019, 2020 med 11 miljarder. Det är högst okonventionellt av en socialdemokratisk regering som dessutom hela mandatperioden har predikat: Nu är det slut på skattesänkningseran. Men det var det inte. Delvis beror de sänkta skatterna på att Alliansen stoppade två skattehöjningar som regeringen hade velat genomföra. Men det här gör det ju svårare för oppositionen, man kan ju inte hävda att man nu kommer beskatta svenska folket hårdare.Vilka är de stora vinnarna?

– Pensionärer, barnfamiljer, men även vården. Det sker ju sammanlagt en mycket stor satsning på vården med fem miljarder. Om man ser till barnfamiljer så är det ensamstående med barn som får både höjt barnbidrag och höjt underhållsstöd


Vilka är förlorare?

– Svenska näringsliv och bankekonomer är kritiska till att man brassar på ekonomin så till den grad, trots att den redan är så stark.


LÄS MER: Höstbudgeten – steg för steg


Vad finns det för risker med det?

– Riskerna är att inflationen stiger, även om det kanske inte är huvudproblemet. Men att man förvärrar överhettningen. En tredje risk är när man satsar så mycket på stora reformer, så ska de ju även betalas i den lågkonjunktur som kommer. Det är det traditionellt stora problemet – att man tar i för mycket i högkonjunktur, så att man sen inte har reserver för en svårare kris. Mot det talar att man hävdar att man enligt prognosen kommer att ha ett överskott på 0,9 procent av BNP även 2019 och 2020. Siffrorna verkar lovande samtidigt som man ska komma ihåg att finansministrarna för det mesta är alldeles för generösa, de tippar med hjärtat. 


Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det här en budget man vinner ett val på?

– Ja det är jag övertygad om. Utan att man för den skullen ger någon prognos så är det självklart, så mycket valfläsk har jag aldrig sett i någon budget tidigare. Om inte väljarna låter sig imponeras av det här så skulle jag nog bli förvånad. Samtidigt är det många svenskar, en majoritet till och med, som tycker att Sverige går åt fel håll. Så det finns andra faktorer som verkar i motsatt riktning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.