Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jysk återkallar
giftiga barnlakan

De påslakan som dras tillbaka har motiv med Spiderman och har varunummer 1383490 och ordernummer 4550166178.

Jysk uppmanar sina kunder att sluta använda påslakanen.

Jysk drar tillbaka barnlakan med motiv av Spindelmannen. Lakanen innehåller gifter och cancerframkallande ämnen.

– Barn är extra känsliga för kemikalier, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.

Nu återkallar kedjan akut påslakanen för barn som är sålda mellan februari och maj 2015. Lakanen kan innehålla aromatiska aminer vilket har cancerframkallande egenskaper. Totalt har 2500 av de giftiga lakanen sålts i Skandinavien när de nu återkallas i alla länder: Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Kunderna ombeds att "sluta använda" påslakanen och lämna in dem i närmsta butik för att få varan utbytt mot pengar eller annan vara.

Lakanen är tillverkade i en egyptisk fabrik. Det var när danska miljöstyrelsen gjorde ett stickprov på lakanen som de slog larm. Då stoppade Jysk försäljningen och drog tillbaka produkten.

"Barn är mer känsliga"

Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen är insatt i ärendet.

– Anledningen till att ämnet är förbjudet är att det kan orsaka cancer. Barn är generellt mer känsliga för kemikalier, de har inte samma skydd som vuxna. Därför är det extra allvarligt med den här typen av kemikalier i barnprodukter, säger hon.

De aromatiska aminerna med den här dosen ger förmodligen inga kortsiktiga effekter, bedömer Frida Ramström.

– Men man får hålla koll på symptom som allergiska reaktioner och utslag. Lämna tillbaka lakanen så snart som möjligt, säger hon.

"Vi är inte glada för det här"

Enligt Jysk är målgruppen för lakanet barn i åldern 5-8 år.

– Vi har pratat med danska miljöstyrelsen som säger att man inte behöver uppsöka doktor om man sovit i lakanen. Anledningen till att vi drar tillbaka produkten är för att vi vill begränsa exponeringen av det här ämnet, säger Jonas Schrøder, presschef på Jysk.

Hur tror du att detta påverkar kundernas förtroende för Jysk?

– Vi är inte glada över det här, det är klart att detta inte är bra. Vi fokuserar just nu bara på att få bort produkten, säger Jonas Schrøder.

Enligt företaget gäller det påslakan med varunummer 1383490 och ordernummer 4550166178. Informationen ska stå på tvättlappen.