Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jyllands-Postens chefredaktör uppmanas att avgå

Jyllands-Postens chefredaktör bör avgå, anser Uffe Ellemann-Jensen.
Den danske före detta utrikesministern tillhör samma parti som statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Jyllands-Posten lade med de tolv Muhammed-teckningarna grunden till den internationella kris som Danmark nu har råkat in i. Därför bör tidningen medverka till en lösning, och det sker bäst igenom att den ansvarige chefredaktören Carsten Juste säger upp sig, anser Ellemann-Jensen. Förslaget framförs i Jyllands-Posten på onsdagen. - När en chefredaktör erkänner att han har gjort en felbedömning och säger att han inte skulle ha gjort det han gjorde om han visste vad det skulle leda till, då bör han säga upp sig, säger Ellemann-Jensen. Han påpekar att Juste förra veckan erkände att han inte skulle ha publicerat teckningarna om han hade vetat att de skulle leda till bojkott och hot mot danska liv. - När man erkänner att man har begått ett så här fatalt fel, som hittills har kostat sex människoliv, är man inte vuxen sin uppgift. Tidningens styrelse kan inte sparka honom på grund av den upphetsade situationen. Men där branden uppstått, där måste man också släcka den, anser Ellemann-Jensen. - Det har Jyllands-Posten inte bidragit ordentligt till, skriver han. I slutet av oktober beskrev Ellemann-Jensen publiceringen som en "pubertetsaktig demonstration". Han står fast vid sin kritik: - Det förargar mig att man inte framför den oförbehållsamma ursäkt som bara kan komma från ett enda ställe - nämligen tidningen. Ellemann-Jensen anser inte att det är regeringens ansvar. Han tillhör samma borgerliga parti som statsminister Anders Fogh Rasmussen, som hittills inte har framfört någon liknande maning till Jyllands-Posten. Ellemann-Jensen var Venstres ledare 1984-98. Han var utrikesminister 1982-93.

Samarbetet upphör

Den danska regeringen har beslutat att inte längre samarbeta med landets imamer om integration. De verkar inte intresserade och då finns det andra samarbetspartners, säger integrationsminister Rikke Hvilshöj till tidningen Berlingske Tidende. - Jag tycker att vi i dag har en klar bild av att det inte är imamerna vi ska vända oss till om vi vill få integrationen i Danmark att fungera. Det finns andra krafter om är intressanta, säger ministern och kopplar imamernas påstådda bristande vilja till Muhammedkonfliken. - De har betonat att det inte är de som tänker främja integrationen i Danmark. Den danska regeringen har på flera olika sätt fört dialog med landets imamer i integrationsfrågor och Hvilshöj har själv tidigare sagt att de spelar en viktig roll i integrationsprocessen. Men regeringen har också föreslagit en imamutbildning som inte helt fallit de religiösa ledarna i smaken. Integrationsministerns uttalande kritiseras från politiskt håll. Hvilshöj tillhör regeringspartiet Venstre och en talesman för det andra regeringspartiet Konservative anser att imamerna fortfarande har en roll att spela. Socialdemokraterna håller delvis med Hvilshöj men anser att regeringen inte bör dra alla imamer över en kam. Men av bryta samarbetet med imamerna är bara logiskt och helt rätt, anser Mellanösternforskaren Lars Erslev Andersen vid Syddansk Universitet. - Det är helt fel att som vi gjort tidigare se imamerna som företrädare för de danska muslimerna, säger han till nättidningen Newspaq.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.