Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jwana, 8, fick hjärntumör: ”Kallade den dumma bollen”

Elis hade en tumör i lillhjärnan och tvingades opereras.
”En gång när jag skulle gå på toaletten så somnade jag. Då kom min mamma och pappa sa att vi behövde gå till ett sjukhus nästa dag”, säger Jwana, 8 år.
Foto: Privat / Privat
”Vi kallade den för den dumma bollen”, säger Jwana om sin hjärntumör.
Foto: Privat / Privat
Jwana avslutade sin sista cellgiftsbehandling i november 2019.
Foto: Privat / Privat

Hjärntumörer står för ungefär 30 procent av all barncancer.

Jwana, 8 år, drabbades av medulloblastom, en elakartad hjärntumör i februari 2019.

– Jag visste inte vad det var. Vi kallade den för den dumma bollen, säger Jwana.

I kväll sänds årets Barncancergala från Berns i Stockholm. En av kvällens prisutdelare är Jwana, 8 år. Hon fick beskedet att hon drabbats av en hjärntumör efter att hennes föräldrar hittade henne sovandes på toaletten. 

– När jag skulle gå på toaletten så somnade jag. Då kom min mamma och pappa sa att vi behövde gå till ett sjukhus nästa dag, säger Jwana. 

Väl inne på sjukhuset fick de beskedet att hon drabbats av hjärntumören medulloblastom, som vanligtvis sätter sig i lillhjärnan och påverkar både koordination och balans. 

På fritiden tycker Jwana om att bada, hoppa studsmatta och träffa sina kompisar. Att spela tv-spel är inte så dumt heller berättar hon.
Foto: Privat / Privat

Började se dubbelt

Jwana tyckte det kändes konstigt att behöva sova över på sjukhuset, något hon aldrig gjort förut.

– Det kändes som att nått var fel med mig. Att jag hade någonting, säger hon.

När Jwana genomgått operationen vaknade hon upp, väldigt trött, i sin sjukhussäng.

– Jag pratade väldigt försiktigt och jag minns att jag hade något bandage på huvudet, eller vad det var, säger hon. 

Fick en nalle av fröken

Efter operationen fick hon åka hem för att invänta strålbehandlingen. Då passade hennes klass på att överraska henne.

– De kom förbi, hela klassen med fröken. De lämnade brev och teckningar och så köpte min fröken en nalle till mig, berättar hon.

Kort efter hennes operation i februari tvingades hon påbörja sin strålbehandling i sex veckor, följt av en längre period av cellgiftsbehandling (cytostatikabehandling). Två behandlingar som ger starka biverkningar och slår ut immunförsvaret. 

– Jag började tappa mitt hår när min mamma borstade. Jag fick ont i käkarna och i benet. Det kändes lite ont när jag tuggade mat och ibland när jag gick, säger hon.

– Hennes cellgiftsbehandling pågick från juni till slutet av november. I slutet av november var sista behandlingen, säger Mikaela Gomez Lindgren, mamma till Jwana. 

Jwana, 8 år, tillsammans med sin familj.
Foto: Privat / Privat

I dag mår Jwana bättre, men hon berättar att hon fortfarande ser dubbelt. På fritiden tycker hon om att bada, hoppa studsmatta och träffa sina kompisar. Hon spelar även tv-spelet Fortnite, något hon hon blivit riktigt bra på. 

– Jag hittade spelet innan jag fick cancer, men jag ville börja spela och bli bra. Så då lärde jag mig, säger Jwana. 

Barncancergalan sänds i kväll, måndag kl 20:00 på Kanal 5 och Dplay.

Fakta om Hjärntumörer:

Hjärntumörer utgör knappt en tredjedel av all barncancer. Symtomen varierar beroende på tumörens läge och hur gammalt barnet är. Olika symptom kan vara huvudvärk, kräkningar och trötthet, men det är också vanligt med mer diffusa symtom. Ungefär hälften av dessa tumörer sitter i lillhjärnan och hjärnstammen.


Skolbarn kan till exempel drabbas av trötthet, försämrade skolprestationer, personlighetsförändring och återkommande huvudvärk.


Källa: Barncancerfonden

”Alla pengar går till barncancerfonden”
Reporterns cancer upptäcktes – tack vare en tittare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.