Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jutterströms sågning av stora mediejättarna

Christina Jutterström reagerar mot de mansdominerade styrelserna i mediebranschen.
Foto: OLLE SPORRONG
Christina Jutterström tillsammans med Expressen-getingen.
Foto: ANN JONASSON

Christina Jutterström, 77, blev som ­förs­ta kvinna chef på Dagens Eko, Dagens Nyheter och Expressen – och blev senare även vd på SVT.

Hon reagerar mot mansdominerade styrelser för flera stora mediebolag som Bonnier och Schibsted.

– De här koncernerna har haft åratal på sig att jobba med jämställdhet på ledningsnivå. Skärpning!

Vad beror mediebranschens ojämställdhet på? undrar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en krönika och säger att den som kanske vet bäst är just Christina Jutterström.

Hon är nestorn bland kvinnliga mediechefer, blev som första kvinna chef på Dagens Eko, Dagens Nyheter och Expressen och har berättat om sin karriär i memoarerna ”Uppfostrad av män”. 

– Det är alltid högsta chefens inställning som präglar företagets arbete med de här frågorna. Om inte högsta hönset, eller tuppen, driver de här frågorna tappar man dem. Eftersom publiken är ungefär 50-50 ska det också återspeglas i ledningar och styrelser. Män och kvinnor bidrar ofta med delvis olika kompetenser, säger Christina Jutterström.

”Var är kvinnorna som styr media?”, undrar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson efter rapporten.
Foto: Faksimil

"Inte hänt tillräckligt"

Bonnier AB, som bland annat äger Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri och TV4, har 30 procent kvinnor i sin styrelse. Schibsted Media Group, med titlar som Aftonbladet och Svenska Dagbladet, har 40 procent.

Enligt Bonniers vd Tomas Franzén är målet att "nå jämn könsfördelning på alla ledande positioner inom Bonnier till 2020". Schibsteds vd Raoul Grünthal har sagt att "man kommer att ha en god könsbalans över tid". 

– Min första reflektion när jag såg Grünthals och Franzéns kommentarer är att det nästan är löjeväckande. Det är faktiskt 2018 nu och när det gäller representationen i styrelserna har det inte hänt tillräckligt, säger Jutterström.

Sveriges Radio och SVT har däremot 64 procent kvinnor i styrelsen. 

– Ända sedan 1970-talet har det funnits en ambition på public service att få en representation av män och kvinnor i ledningarna, man har kört utbildningar och haft mål. Det är inte första gången som tre kvinnor är vd:ar på public service (Hanna Stjärne på SVT, Cilla Benkö på SR och Sofia Wadensjö Karén på UR, reds. anm). Det var det redan när jag startade 2001 och det behöver inte vara kvinnor på alla tre posterna men det är tydligt att public service klarat det här arbetet ganska bra.

– Sen tycker jag inte att pendeln ska slå över åt det andra hållet, men efter alla år med manlig dominans är det inte ett dugg konstigt att man har över 60 procent kvinnor för det finns så otroligt många kompetenta kvinnor. Kompetensen finns på båda sidor. Det är inget problem. Det kanske det var innan man började med ledarutbildningar i större utsträckning för kvinnor i mediebranschen. Men det krävs lite jobb att leta fram dem och att man inte håller sig till sitt eget grabbgäng.

Christina Jutterström tillsammans med Expressen-getingen.
Foto: ANN JONASSON

"Blev kallad järnlady och majorska"

Jutterström var Dagens Nyheters första kvinnliga chefredaktör 1982 till 1995. Hon säger att det fanns få kvinnliga förebilder, att hon försökte anpassa sig och uppträda som manliga chefer och att det dröjde innan hon hittade sin stil. 

– Jag blev kallad järnlady och majorska och det var ganska tufft. Det var ingen man som kallades för järnman eller major. Jag tror att de som använde de där epiteten var män som inte klarade av starka kvinnor i ledningen. Men de som utsåg mig, som var män i styrelser, var väldigt medvetna om att inte bara sätta män på den högsta posten. 

1995 blev hon Expressens första kvinnliga chefredaktör och ville förändra. Upplagan minskade, det blev konflikter med personalen och efter hot om en för­troen­de­omröstning bland personalen valde hon att sluta. 

– På DN lärde jag mig att våga jobba delegerat och när jag försökte använda samma metod på Expressen så funkade inte det. Det var en tuff miljö, manlig och präglad av en väldigt hierarkisk ordning som jag hade jobbat mig ifrån.

"Värna om dem som gör vardagsjobbet"

På SVT, som tidigare haft en kvinnlig vd, var Jutterström vd 2001 till 2006. Hon säger att hon under åren lärde sig att ha en lyssnade och lyhörd ledarstil.

– Jag lärde mig att alltid vara väldigt väl förberedd inför företagsledningsmöten och berömma när någon sagt något bra. Sen gällde det att våga vara tydlig i det man ville genomföra, att lyssna på kritik men ha modet att ta beslut även om jag inte hade alla med mig.

Hon har flera tips till kvinnor och män som tycker att det är svårt att ta sig fram:

– Våga. Får du ett erbjudande, känner lust och har idéer: Pröva. Men om du sen känner att du inte hamnat rätt, dra dig inte för att säga upp dig. Sen måste man värna om dem som gör vardagsjobbet. Det missade vi på Expressen. Vi var så inriktade på dem som var involverade i förändringsprojekt och då är det lätt att man glömmer att bry sig och berömma dem som gör vardagsjobbet. Utan dem funkar inte en tidning, en tv eller en radio.


Christina Jutterströms karriär

* Christina Jutterström föddes 1940 i Stockholm men växte upp i Uppsala. 

* Hon var först verksam som journalist vid Östgöta Correspondenten, Dagens Nyheter, Örebro-Kuriren och Veckorevyn. 

* Hon anställdes vid Sveriges Radio 1966 och knöts senare till Rapport på TV2 vid starten 1969, som politisk journalist.

* 1975-1977 var hon Svenska Dagbladets Afrika-korrespondent i Nairobi i Kenya. 

* På en rad poster har Christina Jutterström varit den första kvinnliga chefen: inrikeschef på Rapport 1973, Dagens Eko-chef 1977-1981 samt chefredaktör för Dagens Nyheter 1982–95 och Expressen 1995–96.

* Hon blev – dock inte som första kvinna – verkställande direktör för Sveriges Television 2001–2006.

* Hon var även gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet 1997-98.

* Jutterström blev sedan ordförande i Stiftelsen Folkoperan, ordförande i Stockholms Jazzfestival, ordförande för Grafikens Hus i Mariefred, ordförande i insamlingsstiftelsen WaterAid.

* Sitter i Pressens Opinionsnämnd.

* 2008 kom hon med boken "Fri Television?" (Natur & Kultur) och 2010 med sin memoarbok ”Uppfostrad av män” (Natur & Kultur), där hon berättar om sin uppväxt och karriär.

* Jutterström är även engagerad i Svenska kyrkan på frivillig basis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.