Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Justitieministerns hårda ord: Trump gör mitt jobb omöjligt

Det här är Roger Stone.
Justitieminister Bill Barr har tröttnat på Trumps twittrande om justitiedepartementet.
Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT
Trump sågas av sin minister.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Elizabeth Warren har blivit rasande på Trumps utspel om justitiedepartementet.
Foto: BILL SIKES / AP/ TT

USA:s justitieminister Bill Barr går hårt åt president Trumps twittrande i en intervju med ABC News. 

– Han gör det omöjligt för mig att göra mitt jobb, säger justitieministern.

Uttalandet kommer efter bråket kring vilket straff Trump-rådgivaren Roger Stone ska få.

Härvan kring domen och straffet mot Donald Trumps vän och rådgivare Roger Stone fortsätter. I en intervju med ABC News kritiserar Donald Trumps egen justitieminister – den annars mycket Trump-lojala Bill Barr – presidenten hårt.

– Jag kommer inte att låta mig pressas eller påverkas av någon. Det spelar ingen roll om det är kongressen, tidningarnas ledarsidor eller presidenten. Jag kommer att göra det jag tycker är rätt, säger Barr och fortsätter:

– Han gör det omöjligt för mig att göra mitt jobb. Jag kan inte göra mitt jobb här på justitiedepartementet med ett konstant bakgrundskommenterande som underminerar mig.

Roger Stone dömd för lögner och påtryckningar

Bakgrunden till historien är en dom mot Roger Stone. Stone har varit rådgivare och lobbyist i Washington sedan Nixons dagar och är sedan länge god vän med presidenten. Under valrörelsen var han även Trumps rådgivare och hjälpte till att gräva fram smuts om Hillary Clinton. I november dömdes Stone, som sjätte rådgivare till Trump, för sju brott. Bland annat för att ha försökt hindra rättvisan, påverka vittnen och för att ha ljugit för kongressen om sina kontakter med Wikileaks.

Roger Stone.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT

I måndags rekommenderade federala åklagare ett straff på mellan sju och nio års fängelse för Stone – något som fick Trump att reagera starkt. Natten till tisdagen twittrade han: ”Det här är en hemsk och väldigt orättvis situation... Vi kan inte tillåta detta justitiemord!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227122206783811585

Senare samma dag körde justitiedepartementet - med Bill Barr i spetsen – över sina egna åklagare och skrev i ett uttalande att rekommendationen var alldeles för hård.

Samtliga fyra åklagare som blev överkörda hoppade omedelbart av målet – en av dem sade upp sig helt. 

Nancy Pelosis, Amy Klobuchars och Elizabeth Warrens ilska

Händelserna har väckt ilska hos såväl domare och advokater som hos politiska motståndare, som misstänker att Barr har låtit sig påverkas och att Trump även kan ha utövat direkta påtryckningar för att hjälpa sin vän.

I en lång tråd på Twitter skrev presidentkandidaten Elizabeth Warren om händelserna, där hon kallar justitieministern för ”laglös” och uppmanar honom att avgå – annars borde kongressen ställa honom inför riksrätt. Elizabeth Warren skriver också att Trump och hans ”korrupta framfart” bara är möjlig eftersom de folkvalda republikanerna tittar bort och väljer att inte göra någonting.

Även talmannen i representanthuset, demokraternas Nancy Pelosi, har reagerat kraftigt. 

– Det här handlar om maktmissbruk. Presidenten försöker återigen manipulera det federala rättsväsendet till att arbeta för honom och hans politiska intressen, säger hon.

På torsdagen uttalade sig ytterligare en presidentkandidat. Minnesota-senatorn Amy Klobuchar skrev då att rättsstaten inte kommer att överleva ytterligare fyra år med den sittande presidenten.

https://twitter.com/amyklobuchar/status/1227732985778229249

Barr: Hade redan diskuterat rekommendationen

Ilskan har inte avtagit av att Trump fortsatt med sitt twittrande om fallet – och bland annat gratulerat Barr för beslutet att gå in och mildra straffet.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227423392078409728https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227561237782855680

I intervjun med ABC News medger Barr att situationen inte ser bra ut – men att han redan innan Trumps första tweet hade diskuterat med sin personal att rekommendationen var för hård.

– Ska jag gå vidare med vad jag tycker är rätt, eller ska jag backa på grund av en tweet? Det här visar på hur mycket hans twittrande stör, säger Barr.

TV: Trump spås ta en enkel seger i New Hampshire

Väljarnas stöd: ”Han håller det han lovar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.