Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för hot och våld mot sjukvårdspersonal. Foto: / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENMorgan Johansson (S) vill skärpa straffen för hot och våld mot sjukvårdspersonal. Foto: / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för hot och våld mot sjukvårdspersonal.  Foto: / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFoto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
 Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Justitieministern: ”Skärp straff för dem som angriper vårdpersonal”

Publicerad

– Oacceptabelt. 

Morgan Johansson (S) tar allvarligt på kriminellas agerande på akutmottagningar.

Nu vill justitieministern skärpa straffen för hot och våld mot sjukvårdspersonal.

– Vår inriktning är att den som angriper vårdpersonal ska ha rejäla straff, säger han till DN.

Det är känt att vardagen för sjukvårdspersonal har blivit allt tuffare.

Orsaken är den eskalerande gängkriminaliteten och de många skottlossningarna. Sjukhusanställda, framför allt de på akutmottagningarna, vittnar om att de hotas, trakasseras, och att de till och med tvingas dölja sina namnskyltar. 

Enligt Vårdförbundet har oron och rädslan för att bli allvarligt skadad tilltagit bland personalen. Detta till följd av att tillgången till vapen har ökat.

I en enkät av Läkarförbundet förklarade var fjärde av de 782 läkare som svarat, att de utsatts för hot och våld under det senaste året.

”Blåljusutredningen” på gång

Justitieministern är medveten om situationen på sjukhusen.

Därför har Morgan Johansson tillsatt en utredning – ”Blåljusutredningen”.

I den krävs skärpta straff mot personer som ger sig på samhällsviktig personal. Från början omfattade den enbart hot och våld mot poliser och brandmän. Sedan har även vårdpersonal tillkommit. 

17 januari ska ett delbetänkande presenteras. 

– Vårdpersonal är inkluderade i uppdraget och vi får se hur utredaren löser det rent lagtekniskt. Men inriktningen är ökade straff för hot och våld, säger Morgan Johansson till DN.

 

LÄS MER: Morgan Johansson: "Just nu mer kameror än någonsin”

 

”Helt oacceptabelt”

På frågan hur han ser på hoten och våldet som drabbar vårdpersonal, svarar justitieministern:

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt, och här måste polisen sätta hårt mot hårt mot de som beter sig på det viset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag