Ministern: ”Jag känner en stor ilska”

Morgan Johansson (S) pratade på en pressträff under tisdagen om skottlossningarna i Malmö. Nu vill han se en höjning av straffen för övergrepp i rättsak.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Regeringen vill höja straffet för de som ger sig på vittnen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en pressträff på tisdagen. 

Under pressträffen kommenterade han även måndagens dödsskjutning i Malmö. 

– Jag känner en stor ilska och frustration, säger han.  

På tisdagen höll justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) en pressträff för att presentera förslag för att för att bekämpa hot mot demokratin – och kommenterade även måndagens skjutning i Malmö, som kostat tre personer livet. 

– Jag känner en stor ilska och frustration, sa han. 

Ett av förslagen som presenterades var att de vill skärpa straffen för övergrepp i rättsak, alltså den som exempelvis ger sig på vittnen. 

– Den som hotar vittnen hotar också rättsstaten. Vi förbereder därför en kraftig skärpning. I dag ligger straffet på från 14 dagar i fängelse. Den gränsen höjer vi till ett års fängelse, sa han.

De vill också se över straffskalan för mened och skyddande av brottsling. 

Ett annat förslag de går fram med är bland annat ett stärkt skydd för blåljusverksamhet genom att höja straffet. 

– Det är till exempel för de situationer då man angriper polis eller ambulans i en utryckningssituation. 

Går vidare med utredning 

Under presskonferensen talade Morgan Johansson även om det hot och hat politker får utstå. 

– Vi har sett exempel på där företrädare helt enkelt inte har kunnat vara kvar i sitt jobb. Vi har kommunalråd som fått sluta för att de helt enkel inte vågar vara kvar i sitt uppdrag, säger Morgan Johansson och fortsätter: 

– Får det fortsätta kommer det i sin förlängning bli svårare att rekrytera folk. 

Morgan Johansson säger att regeringen ska gå vidare med en utredning angående hot mot politiker. 

– Det finns starkare skäl att se särskilt strängt på när man hotar någon med våld, och fånga in närstående till de personerna, säger han. 

– Vi kommer remittera en utredning inom någon vecka. 

Med anledning av nazisternas på senare tid uppmärksammade demonstrationer tillsätter nu regeringen också en utredning inom området hets mot folkgrupp.
– Det gäller framför allt symboler som exempelvis tyrrunan. 

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade på tisdagen skjutningen i Malmö och kallade det inträffade för "helt oacceptabelt". 

– I dag tänker vi på de anhöriga till de som dödats, men vi tänker lika mycket på dem som kunde ha dödats och skadats när man öppnar eld på öppen gata mitt i centrala Malmö, det här måste få ett stopp, sa han. 

M-ledaren framhåller att det behövs tuffare metoder, längre straff och fler verktyg för polisen för att arbeta mot de gängkriminella. 

Moderaterna vill fördubbla straffen för brott som begås av gängkriminella och slopa mängdrabatten som den som döms för flera brott får. Man vill även införa vistelseförbud i vissa områden. 

Behöver polisen arbeta på något annat sätt?

– De behöver framför allt fler verktyg, det hänger också ihop med straffen. Ju längre straff vi har desto fler verktyg öppnas upp för polisen att använda. Man får tillåtelse att använda till exempel telefonavlyssning, säger Ulf Kristersson. 

Polisen larmar om att de har haft de här personerna under uppsikt, ändå kunde detta inte förhindras. Hur kommenterar du det? 

– Det är säkert väldigt svårt. Om vi dessutom har gängbrottslighet på många platser samtidigt och dessutom för få poliser så är det en otroligt svår uppgift som jag har all respekt för. Min poäng är att det här är en uppgift som måste gå före många andra som staten har. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.