Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Justitieministern: Jag ska tala med polischefen om mutskandalen

Justitieminister Morgan Johansson ska tala med rikspolischefen efter mutskandalen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieminister Morgan Johansson reagerar på mutskandalen inom polisen som Dagens Nyheter avslöjade på torsdagen och ska tala med rikspolischefen Dan Eliasson om saken.  

Mejl som DN publicerade visade att högt uppsatta poliser gick på middagar med företrädare för ett företag som förhandlat om att leverera tjänster för flera miljoner till polismyndigheten. 

Artikeln ledde till att polisen själv upprättade en anmälan om misstänkt mutbrott.

– Jag ser allvarligt på uppgifterna som har framkommit. Jag utgår från att polisen nu utreder det här i grunden för att ta reda på vad som verkligen har förevarit, säger Morgan Johansson till DN

Det var i april som polismyndigheten upphandlade tillverkning av svenska pass. AB Svenska Pass vann upphandlingen, värd mer än 730 miljoner kronor.

Men medan affären fortfarande pågick träffades två poliser med nyckelroller i upphandlingen med företrädare för AB Svenska Pass flera gånger, för att bland annat gå på kräftskiva och dricka drinkar tillsammans. 

En anmälan om mutbrott upprättades efter att DN kontaktat polismyndigheten.

Morgan Johansson: "Det ska sitta i ryggmärgen"

Johansson undviker att kommentera förundersökningen– som enligt DN ännu inte har inletts – och hänvisar till sekretess. Men han säger till tidningen: 

– Allmänt sett så vill jag säga att jag tycker att det är en självklarhet att det ska hållas ett respektavstånd mellan tjänstemän som har hand om upphandlingar och en potentiell leverantör. Man ska hålla sig så långt borta som möjligt från alla gråzoner. Det ska sitta i ryggmärgen.

Johansson säger att varken tjänstemän eller politiker har känt till uppgifterna i DN:s artikel, men att han ska diskutera ärendet med polischefen Dan Eliasson. 

Han ska då prata om rutiner gällande upphandlingar, säger han till DN.