Justitieminister Morgan Johansson ska tala med rikspolischefen efter mutskandalen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESJustitieminister Morgan Johansson ska tala med rikspolischefen efter mutskandalen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Justitieminister Morgan Johansson ska tala med rikspolischefen efter mutskandalen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅNRikspolischef Dan Eliasson. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieministern: Jag ska tala med polischefen om mutskandalen

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson reagerar på mutskandalen inom polisen som Dagens Nyheter avslöjade på torsdagen och ska tala med rikspolischefen Dan Eliasson om saken.  

Mejl som DN publicerade visade att högt uppsatta poliser gick på middagar med företrädare för ett företag som förhandlat om att leverera tjänster för flera miljoner till polismyndigheten. 

Artikeln ledde till att polisen själv upprättade en anmälan om misstänkt mutbrott.

– Jag ser allvarligt på uppgifterna som har framkommit. Jag utgår från att polisen nu utreder det här i grunden för att ta reda på vad som verkligen har förevarit, säger Morgan Johansson till DN

Det var i april som polismyndigheten upphandlade tillverkning av svenska pass. AB Svenska Pass vann upphandlingen, värd mer än 730 miljoner kronor.

Men medan affären fortfarande pågick träffades två poliser med nyckelroller i upphandlingen med företrädare för AB Svenska Pass flera gånger, för att bland annat gå på kräftskiva och dricka drinkar tillsammans. 

En anmälan om mutbrott upprättades efter att DN kontaktat polismyndigheten.

Morgan Johansson: "Det ska sitta i ryggmärgen"

Johansson undviker att kommentera förundersökningen– som enligt DN ännu inte har inletts – och hänvisar till sekretess. Men han säger till tidningen: 

– Allmänt sett så vill jag säga att jag tycker att det är en självklarhet att det ska hållas ett respektavstånd mellan tjänstemän som har hand om upphandlingar och en potentiell leverantör. Man ska hålla sig så långt borta som möjligt från alla gråzoner. Det ska sitta i ryggmärgen.

Johansson säger att varken tjänstemän eller politiker har känt till uppgifterna i DN:s artikel, men att han ska diskutera ärendet med polischefen Dan Eliasson. 

Han ska då prata om rutiner gällande upphandlingar, säger han till DN. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag