Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Justitieministern begär omprövning av Flynn-fallet

William Barr.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Flynn.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s justitieminister William Barr har begärt omprövning av det brottmål mot president Donald Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, rapporterar bland annat CNBC.

”Förfrågan är mycket ovanlig”, skriver New York Times.

William Barr har beordrat en extern åklagare att göra en omprövning av det brottmål som finns mot Michael Flynn, som väntar på sin dom för att ha ljugit för FBI-agenter. Det är förhöret av FBI som Barr vill ska undersökas.

Enligt New York Times är en sådan typ av förfrågan mycket ovanlig och det kan väcka fler anklagelser om politiskt ingripande från det amerikanska justitiedepartementet i åklagarmyndighetens arbete.

Justitiedepartementet vill inte kommentera ärendet.

Mildare straff för Roger Stone

Flynn åtalades 2017 för att ha ljugit om sina Rysslandskontakter. Nu hävdar han sin oskyldighet och att han var ett offer för åtalet. Flynns dom har flera gånger skjutits upp, och är nu under granskning.

Enligt CNN har Barr begärt att fler ärenden granskas. Men det är fortfarande oklart vilka fall och vad den ny granskning kommer att innebära. Under de senaste två veckorna har flera åklagare granskat olika fall.

William Barr är redan anklagad för att ha beslutat om att försöka få till stånd ett mildare straff för Trumps tidigare rådgivare Roger Stone. Det genom att bland annat ha kört över åklagarna, där påtryckningar om beslutet kommit från president Donald Trump.

Fyra åklagare hoppade av

Genom att få igenom en lindrigare fängelsedom mot Stone går justitiedepartementet emot sina egna åklagare, och beskedet fick fyra åklagare som ansvarat för åtalet mot Stone att hoppa av, rapporterade New York Times.

Stones åtalades i samband med åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, som handlade om Moskvas inblandning i USA:s presidentval 2016. Förra året dömdes Stones på sju åtalspunkter, men straffet är ännu inte bestämt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.