Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Justitiekanslern avskriver anmälan

En privatperson anmälde Expressens avslöjande om personer som skrivit rasistiska kommentarer anonymt på sajten Avpixlat.

Nu avskriver Justitiekanslern anmälan och meddelar att ärendet inte kommer att utredas då Avpixlat saknar utgivningsbevis, skriver Dagens Media.

Det var Expressens avslöjande förra veckan om chefer, företagare och en docent som skrev främlingsfientliga kommentarer på sajten Avpixlat som fick en privatperson att vända sig till Justitiekanslern.

"Har inget grundlagsskydd"

Brott mot yttrandefrihet och källskydd, samt förtal, var rubrikerna i anmälan. Men under onsdagen kom beskedet: Justitiekanslern kommer inte att utreda vare sig om Expressen är skyldiga till brott eller inte. Anledningen är bland annat att Avpixlat saknar ansvarig utgivare, skriver Dagens Media.

"Hemsidan http://avpixlat.info har alltså inget grundlagsskydd. Den som lämnar uppgifter för publicering till en sådan hemsida åtnjuter inte de rättigheter som tillkommer meddelare m fl enligt grundlagarna. Inte heller har Expressen röjt någon uppgiftslämnare till den tidningen genom den kritiserade publiceringen", skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Expressen har också JK-anmälts för förtal i samband med samma artikel. Inte heller i det fallet kommer dock JK att inleda någon förundersökning eftersom anmälan gjorts av en annan person än den som utpekas i artikeln.

"Hade gärna publicerat"

Efter Expressens avslöjanden har reaktionerna varit många.

Elisabeth Bäck, chefredaktör för Katrineholms-Kuriren, tog initiativet att samla in röster från flera av Sveriges största medieprofiler - som ställde sig bakom Expressen.

– Det var ett mycket viktigt avslöjande som jag gärna hade publicerat. Anonymt hat och hot är tyvärr en verklighet i dagens medielandskap med oansvariga utgivare. Därför är det viktigt att visa vilka personer som ligger bakom detta spridande av hat och hot, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin till Katrineholms Kuriren vid en rundringning till medieprofiler.

– Det är mycket viktigt. Det är granskande journalistik som ytterst handlar om demokrati, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna till samma tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!