Justitiekanslern avskriver anmälan

Publicerad

En privatperson anmälde Expressens avslöjande om personer som skrivit rasistiska kommentarer anonymt på sajten Avpixlat.

Nu avskriver Justitiekanslern anmälan och meddelar att ärendet inte kommer att utredas då Avpixlat saknar utgivningsbevis, skriver Dagens Media.

Det var Expressens avslöjande förra veckan om chefer, företagare och en docent som skrev främlingsfientliga kommentarer på sajten Avpixlat som fick en privatperson att vända sig till Justitiekanslern.

"Har inget grundlagsskydd"

Brott mot yttrandefrihet och källskydd, samt förtal, var rubrikerna i anmälan. Men under onsdagen kom beskedet: Justitiekanslern kommer inte att utreda vare sig om Expressen är skyldiga till brott eller inte. Anledningen är bland annat att Avpixlat saknar ansvarig utgivare, skriver Dagens Media.

"Hemsidan http://avpixlat.info har alltså inget grundlagsskydd. Den som lämnar uppgifter för publicering till en sådan hemsida åtnjuter inte de rättigheter som tillkommer meddelare m fl enligt grundlagarna. Inte heller har Expressen röjt någon uppgiftslämnare till den tidningen genom den kritiserade publiceringen", skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Expressen har också JK-anmälts för förtal i samband med samma artikel. Inte heller i det fallet kommer dock JK att inleda någon förundersökning eftersom anmälan gjorts av en annan person än den som utpekas i artikeln.

"Hade gärna publicerat"

Efter Expressens avslöjanden har reaktionerna varit många.

Elisabeth Bäck, chefredaktör för Katrineholms-Kuriren, tog initiativet att samla in röster från flera av Sveriges största medieprofiler - som ställde sig bakom Expressen.

– Det var ett mycket viktigt avslöjande som jag gärna hade publicerat. Anonymt hat och hot är tyvärr en verklighet i dagens medielandskap med oansvariga utgivare. Därför är det viktigt att visa vilka personer som ligger bakom detta spridande av hat och hot, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin till Katrineholms Kuriren vid en rundringning till medieprofiler.

– Det är mycket viktigt. Det är granskande journalistik som ytterst handlar om demokrati, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna till samma tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag