Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Justin Trudeau går mot seger – utropas till vinnare

Men det är ännu oklart om Trudeau får majoritet i parlamentet.
Kanadas sittande premiärminister Justin Trudeau.
Foto: SEAN KILPATRICK/AP
Justin Trudeau tillsammans med sonen Hadrien i vallokalen under måndagen.
Foto: SEAN KILPATRICK/CP/ABACA / STELLA PICTURES
Justin Trudeau i vallokalen tillsammans med barnen: Xavier, Ella-Grace and Hadrien.
Foto: SEAN KILPATRICK/AP

Kanadas premiärminister Justin Trudeaus parti Liberalerna utropas som segare i Kanadas nyval av tv-bolaget CTV

Men det är ännu oklart om Trudeau får den majoritet i parlamentet som han var ute efter när han utlyste nyval i augusti. 

Då hade hans parti vind i seglen och gick väldigt bra i opinionsundersökningarna, men under de senaste veckorna har stödet minskat. 

Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau utropas till valsegrare i de stora tv-bolagens prognoser. Men valet är jämnt – sannolikt blir det en minoritetsregering som Trudeau kommer att leda.

Enligt CTV har De liberala i den tidiga rösträkningen 155 mandat, men de behöver 170 för att kunna bilda majoritetsregering. De främsta motståndarna, det Konservativa partiet, hade i den tidiga räkningen 199 mandat, av de 338 möjliga.

Justin Trudeau utlyste nyval i hopp om att kunna bilda en majoritetsregering, med avsikt att väljarna skulle få uttrycka vem de anser borde ha ansvar för hanteringen av pandemin.

Han ledde opinionsundersökningarna när valkampanjen drog i gång i mitten av augusti, men stödet minskade strax efter då flera väljare förargades över hans val att utlysa nyval under coronapandemins fjärde våg.

Samtidigt skakas premiärministern av en tidigare rasismskandal som återigen omtalas efter att en bild där han sminkat sig i ”blackface” dykt upp i medier.

Erin O'Toole, ledare för Konservativa partiet i Kanada.
Foto: ADRIAN WYLD/AP

Två medelmåttiga debattframträdanden av Justin Trudeau i samband med skandalen gjorde också det liberala partiets vinst osäker, rapporterar CBC.

Erin O'Toole, ledare för det Konservativa partiet, såg dessutom ut att växa i popularitet enligt opinionsundersökningar inför valet.

De tidiga resultaten visar att det Konservativa partiet tagit sig framåt i östra och mellersta Kanada där det varit som svagast.

I slutändan valde ändå väljare att De liberala skulle fortsätta styra landet, men om det blir en majoritetsregering som Justin Trudeau hoppades på är ännu inte säkert.

Valet avgörs i landets folkrikaste provins Ontario, och fransktalande provinsen i Quebec, som tillsammans utgör över hälften av parlamentets ledamöter. Även de 800 000 poströsterna, som räknas sist, kan vara avgörande i valet.

Coronarestriktioner ska ha orsakat långa köer utanför vallokaler i Ontario, vilket försvårat rösträkningen och valförrättningen.

RÖSTRÄKNINGEN

De Liberala (LIB): 158
Konservativa partiet (CON): 119
Québec-blocket (BQ): 34
Nya Demokratiska Partiet (NDP): 25
Gröna partiet (GRN): 2
Folkpartiet i Kanada (PPC): 0


Källa: CTV 

Märkliga tystnaden i 22 sekunder efter frågan om Trump 

Det här klippet från en pressträff förra sommaren fick stor spridning. Justin Trudeau fick en fråga om Donald Trumps hanterande av protesterna i USA. Då blev han tyst – i 22 sekunder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.